Quantcast
Channel: Spirea.no
Viewing all articles
Browse latest Browse all 674

Hildasholm – en perle ved Siljan

$
0
0
Ved Siljan-sjøen i Leksand ligger Munthe-familiens sommerhus, omkranset av en frodig engelsk hage. Hildasholm ble gitt som bryllupsgave fra legen og forfatteren Axel Munthe til hans engelske brud Hilda Pennington Mellor.

Legen Axel Munthe tjente gode penger på å være livlegen til blant annet svenske dronning Viktoria. Da han i 1907 giftet seg med den 19 år yngre Hilda Pennington Mellor, tok han henne med til Dalarne på bryllupsreise.

Les også: Her blir Sverige-ikonet Dalahesten laget
Sommersted i morgengave

Hilda ble så begeistret for Dalarne og området rundt Siljan at hun ville ha et sommerhus der. Dette ble Axels morgengave til Hilda.

En brodert pute med rosmarin, og et Shakespeare-sitat.

I 1910 begynte byggingen av Stengården, som stedet het i begynnelsen. Huset er tegnet av den på den tiden svært anerkjente arkitekten Torben Grut. Eiendommen ligger like ved Leksand kirke, og det er faktisk kirken som den dag i dag eier grunnen huset står på.

Hus med musikk og teater

Ekteparet fikk to sønner, Viking (oftest kalt Peter) født i 1908 og Malcolm født i 1910. Den lille familien kom til å tilbringe hver eneste sommer her ved Siljan-sjøen. I 1919 ble Axel og Hilda Munthe separert, men Hilda og sønnene fortsatte å komme hver sommer. Om vinteren bodde de i England.

Vår guide Nina viser et maleri av Malcolm og Peter Munthe.

Sønnene var veldig opptatt av musikk og teater, og flere sommere på 1930-tallet satte Hilda og sønnene opp Leksandsspelen til stor glede for lokalbefolkningen. Dette var store amatørteaterstykker med religiøst og historisk innhold, og det kunne være opptil 100 medvirkende, som ble rekruttert gjennom kirken.

Datidens barne-TV. De hadde ikke elektrisitet på Hildasholm, men stor fantasi. Miniatyr-huset har Hildas sønner laget.
Til ære for Hilda

Da Hilda døde i 1967 endret sønnene stedets navn til Hildasholm, til ære for sin mor. Siden 1980 har stedet blitt forvaltet av en stiftelse, og i 1985 ble huset renovert for å åpnes for publikum.

I sommerhuset var det sjelden store selskaper, men det hendte at Hilda hadde gjester til middag.

Sammenlignet med Zorngården fra samme tid, var Hildasholm veldig lite moderne. Det ble for eksempel ikke elektrisitet der før i 1985. Men kreativiteten var stor, Hilda skapte en nydelig engelsk hage og sønnene dekorerte de fleste av husets rom. I huset finnes mange av kostymene og dukketeater-dukker som sønnene laget.

Les også: Zorn – mer enn nakne damer
Dette er piknik-kurven som Hilda hadde med på tur!

– Hilda var en meget effektiv kvinne. Hun skrev fire brev hver eneste dag, hun jobbet i hagen og engasjerte seg i lokalsamfunnet, forteller Nina, som var vår kunnskapsrike guide på Hildasholm.

I salongen tok Hilda i mot sine gjester, oftest kvinner fra lokalmiljøet.
Engelsk hage på Dalarne-vis

Både huset og hagen fremstår i dag slik de gjorde på Hildas tid. Innredningen er intakt og det er mange spor etter aktiviteten til Hilda og sønnene i huset.

Hagen er delt opp i ulike kvarterer, dette er den nedsenkede hagen med blant annet dagliljer.

Hagen er de senere årene gjenskapt som en naturpark med fantasifulle hagerom. Det mest spesielle er noen figurklipte graner og en klipt labyrint-hekk av spirea. Hilda visste virkelig hvordan hun tilpasset sin engelske hage til det barskere klimaet i Dalarne.

De klipte granene er det mest spesielle i hagen på Hildasholm.

Det er også en kafé, Hildas Trädgårdskafé der du kan ta en «fika».

Hagen og parken kan du utforske på egen hånd, for å komme inn i huset må du melde deg på en guidet visning. Hildasholm har åpent fra juni til september, mer info finner du på hjemmesiden.

Spirea besøkte Hildasholm på en pressetur der reise og opphold ble betalt av Visit Sweden.

Innlegget Hildasholm – en perle ved Siljan dukket først opp på Spirea.no.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 674