Den røde trehesten fra Dalarne er Sveriges mest kjente suvenir. Vi har besøkt fabrikken i Nusnäs utenfor Mora der Dalahesten lages.
Mens norske suvenir-troll er stemplet «Made in China», blir den svenske Dalahesten fortsatt laget på håndverksmessig vis i to små snekkerfabrikker i Nusnäs et kvarters kjøring fra Mora.
Clik here to view.

Lokalt produsert
Hos Nils Olsson Dalahäster lages over 100 000 trehester hvert år, og mye av jobben er håndarbeid. Rett over gata ligger bror-bedriften Grannas A. Olsson Hemsløjd, som ble grunnlagt i 1922 og er den eldste produsenten av dalahester.
Clik here to view.

Begge bedriftene tilbyr publikum å komme inn i verkstedet for å se på produksjonen, og sammen med fabrikkutsalget er dette blitt litt av en turistmaskin.
Clik here to view.

Clik here to view.

Opprinnelig ble Dalahesten laget av skogsarbeidere fra 1600-tallet, som satt ved bålet og spikket hester som de tok med hjem til barna sine. Etterhvert ble produktet videreutviklet og kombinert med rosemalekunst, og de forseggjorte hestene ble solgt på markeder rundt om i Midt-Sverige.
Clik here to view.

I dag er det den røde Mora-hesten som er mest kjent, men egentlig har hver by sin egen Dalahest. Leksand hadde gul, Rättvik hadde grå.
Besøker du Mora bør du også ta turen innom Zornmuseet.
Ble verdenskjent
I 1939 gikk ferden videre ut i den store verden når dalahesten tok steget opp på den store scenen i forbindelse med verdensutstillingen i New York. I 2010 skjedde det igjen når to store dalahester markerte inngangen til den svenske paviljongen ved verdensutstillingen i Shanghai.
Clik here to view.

Verdens største Dalahest er forøvrig 22 meter høy og står på en rasteplass nær Avesta.
Skikkelig håndverk
Det er ikke gjort i en fei å lage en ekte Dalahest, heller ikke i snekkerfabrikken. Først blir grunnformen saget ut, før hesten spikkes til for hånd.
Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.

– Det tar rundt et kvarter pr hest, forteller Roland Presthans, som er pensjonist og dalahest-spikker i 30-40 år.
Clik here to view.

Clik here to view.

Deretter blir hesten pusset, før den blir grunnet. Så blir den dyppet i malingsbad, og til slutt dekormalt for hånd. Med andre ord kjøper du et skikkelig håndverksprodukt når du kjøper en Dalahest fra Nusnäs.
Les også: På skattejakt i Tage Andersens Gunillaberg
Clik here to view.

Clik here to view.

Innlegget Her blir Sverige-ikonet Dalahesten laget dukket først opp på Spirea.no.