På Linderud i Groruddalen ligger en av Oslos aller flotteste hager. I barokkhagen fra 1700-tallet finner du blant annet en 200 meter tunnel av lindetrær, eplehage, stort damanlegg – og ikke minst roser og georginer.
I dag tenker de fleste på Groruddalen som et område med høyblokker og drabantbyer. Men for bare noen år siden var dalen et av Norges beste jordbruksrområder.
Linderud gård, som ligger rett ved Trondheimsveien (ved siden av Linderud senter), var et fornemt gods med rike og betydningsfulle eiere.
Clik here to view.

Vi besøkte i helgen hageanlegget på Linderud gård, i forbindelse med ByDyrk-festivalen som arrangeres i Bydel Bjerke denne uken.
Hagen holdes åpen for publikum hver søndag mellom 12 og 15 i sommersesongen, og vi anbefaler absolutt å ta en tur for å se med egne øyne.
Clik here to view.

Gården har historie tilbake til Middelalderen, og har i over 300 år vært herskapsgods. I 1679 kjøpte den rike trelasthandleren Mogens Lauritssøn Linderud gård for 300 riksdaler. Mogens gjorde det godt, og ble snart Oslos rikeste borger. På den tiden var Linderud gård ganske liten, og ble drevet av en forpakter.
Det ble mer sving på sakene da Erich Mogenssøn kjøpte gården av faren i 1713. Han satte straks i gang med store byggearbeider for å gjøre gården til en lystgård.
Erich Mogenssøn var også mannen bak det flotte hageanlegget. Han anla hagen i barokk stil, med karpedam, 200 meter lang lindetunnel og to hasseltunneler. Disse hovedelementene er bevart den dag i dag.
Clik here to view.

I tidligere tider var det voldsom dyrking både av tradisjonelle jordbruksvekster og mer eksotiske vekster på Linderud. Christian Pierre Mathiesen var landbruksminister i Hagerups koalisjonsregjering 1903-04, og under hans eierskap var Linderud et mønsterbruk. Han hadde blant annet drivhus der han dyrket fersken!
Gården ble også bygget både om og ut under hans regime, som med rette kan kalles storhetstiden.
Clik here to view.

I dag er det Linderud stiftelse som forvalter gården, i samarbeid med Museene i Akershus. Jørgen Mathiesen og hans hustru Cecilie var de siste i familien som bodde på Linderud gård, fra 1954 til 1981.
De engasjerte seg sterkt i restaureringen av gården som ble foretatt i 1950-årene i samarbeid med Riksantikvaren, Byantikvaren og Kunstindustrimuseet. I 1960 ble eiendommen og hovedbygningen fredet.
Mer info om Linderud gård finner du også på nettsidene til Museene i Akershus.
Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.

Innlegget Linderud gård – en skjult perle i Oslo dukket først opp på Spirea.no.