Skal du skal legge betongheller eller belegningsstein, er det helt avgjørende at du gjør et godt grunnarbeid. Gjør du denne jobben skikkelig, vil du få et flott gulv på uteplassen i mange år fremover.
Skal du ha et fast og solid gulv på en terrasse eller en uteplass i hagen, er det veldig smart å bruke betongheller som underlag. Et hellelagt gulv er slitesterkt, godt å gå på og krever lite vedlikehold.

Grav ut jord først
Det første du må gjøre er å grave ut jord eller annen masse på det området der du skal legge hellene. Dette gjøres dels for å hindre at hellene blir ujevne på grunn av telehiv, men også for å sikre god drenering.
Skal hellene kun brukes til å gå på, og ikke til å kjøre bil på, må du grave ned til 20-30 cm.
Hvis du skal legge belegningsstein eller heller for eksempel i oppkjørselen, må du grave ut 30-40 cm.
Det er også viktig at du fjerner alle røtter og andre ting som vil gjøre det vanskelig å få lagt hellene jevnt på plass.
Obs: Er det leirgrunn der du skal legge hellene, må du grave ut en del mer. Cirka 50 cm anbefales.

Vi valgte å grave ut jorda ned til cirka 30 cm på det som skal bli vår nye uteplass. Det vil si; først måtte vi blant annet fjerne en stor gullregn, inkludert røtter. De fleste ville sikkert valgt å leie inn stubbefreser til å gjøre denne jobben, men vi valgte å bruke håndmakt. Selvgjort er velgjort, og det er sjelden feil å spare penger.
Tips: Lurer du på hvor du skal gjøre av jorda du graver ut? Hvis det er matjord av god kvalitet, kan du med fordel fylle på ekstra i bedene, eller ta vare på det til neste gang du skal fylle på ny jord i krukker og kasser. Men obs: Pass på at jorda er fri for brunsnegler/snegleegg, samt rotugress.

Bærelaget
Etter at du har gravd deg ned til ønsket nivå, kan du begynne å fylle på det såkalte bærelaget. Dette bør være knust masse (pukk) størrelse 0-32 mm.
Dersom det er leirgrunn eller dårlige masser (f eks sprengstein) under der bærelaget skal legges, bør du legge en fiberduk i bunn for å unngå at bærelaget dreneres ned i massene.
Siden vi har drevet og sprengt vekk fjell med Trollkraft i sommer, har vi i praksis vårt eget pukkverk. Derfor trengte vi ikke å kjøpe pukk til bærelaget, men vi kunne bruke det vi hadde av løsmasser vi hadde til overs.

Vi fylte på med en del grov masse nederst, og fylte deretter opp til det var igjen cirka 8 cm opp til der toppen av hellene skulle ligge. Dette var nok til 4 cm tykke heller, pluss et settelag med subbus/sand.
Frem med hoppetussa
Etter at bærelaget var på plass, dro vi av sted og leide en såkalt hoppetusse, eller som det korrekt heter en platevibrator. Denne fikk vi leid hos Ramirent på Alnabru til drøyt 400 kroner for en hel helg. Det må sies å være en god deal, og vi fikk også utrolig god service der, så de kan anbefales på det varmeste.

Med hoppetussa på plass fikk vi komprimert bærelaget skikkelig, og det var klart for å legge settelaget.
OBS: Kjør to runder med hoppetussa, og husk at den ikke kan komprimere mer enn 15-20 cm ned. Har du et tykt bærelag bør det derfor komprimeres i flere omganger.
Settelaget
Det siste som skal på plass før du kan begynne å legge heller, er et såkalt settelag. Dette skal være cirka 3-5 cm, ferdig komprimert.

Settelaget skal bestå av subbus, eller sand med en grovhet på 0-8 mm. Etter at du har fylt på hele området og fordelt det jevnt utover, kjører du hoppetussa et par runder til.

OBS: Det er viktig at settelaget ikke er for tykt, da er det fare for at det vil sige og hellene blir ujevne etter en stund.
Avrett underlaget
For å få et godt sluttresultat er det viktig at settelaget er helt rett. For å få til dette kan du bruke en rettholt (presisjonsverktøy i metall, fås i ulike lengder), vater og helst lirer. Som lirer kan du bruke to lekter eller stålrør som du legger parallelt og justerer ved hjelp av rettholt og vater.
Du må også sørge for at det er fall i riktig retning i forhold til drenering.
Det tar mye tid å få avrettet underlaget skikkelig, men det er veldig viktig at det gjøres ordentlig for at sluttresultatet skal bli bra.
Les for øvrig detaljert leggeanvisning for heller og belegningsstein på nettsidene til Asak Miljøstein.
Spirea.no har en samarbeidsavtale med Asak Miljøstein og har fått sponset steinproduktene som er brukt i denne artikkelen.
Innlegget Godt grunnarbeid synes først etter at hellene er lagt dukket først opp på Spirea.no.