Begynner sommerblomstene å synge på siste verset? Da er det fint at det finnes masse flotte høstplanter du kan plante i krukkene i stedet!
Høsten er på mange måter den fineste tiden i hagen, og hos oss er det fortsatt flere av staudene som blomstrer. Høstfloks, akssøyleblomst, purpursolhatt og ikke minst oktoberbergknapp gir oss mye glede langt utover høsten.
Les også: Slik får du en fargerik høsthage
For å komplettere de flerårige hageplantene, kan du fylle nye, trendy høstplanter i krukkene hvis sommerblomstene har takket for seg. Calluna- og Erica-lyng er velkjent og velbrukt, og finnes i mange flotte farger. Det finnes også mye annet kult å velge blant!
Clik here to view.

In med sølv
– Fordelen med mange av høstplantene er at de holder seg fine uansett vær og vind, og de klapper ikke sammen selv om det kommer en frostnatt. Sølvfargede planter er spesielt populære nå, forteller Trude Mæhlum, markedssjef hos plantegrossisten Primaflor AS.
Hun anbefaler også å tenke litt nytt når det gjelder høstplanter. For eksempel prydgress ser veldig kult ut i en sammenplanting.
Clik here to view.

Betonglook
Når det gjelder krukker er det grått som er tidens farge, gjerne betong eller ”betong-look”. Her finnes det mange spennende varianter i svært naturtro plastmaterialer eller glassfiber. Spesielt hvis du skal ha store krukker er det en stor fordel at de er lette, sånn at du klarer å flytte på dem selv om de er fulle av jord. En stor krukke i keramikk er kjempetung, og det er også lettere at den sprekker enn krukker i lette materialer.
For krukker som skal stå ute hele året er det viktig at du velger noen som er frostsikre. Det gjelder for eksempel ikke tradisjonelle terrakottakrukker – de bør tømmes og settes under tak før vinteren.
Clik here to view.

Her er flere tips til høstplanter som passer supert i krukkene:
Lyng – Calluna (røsslyng), Erica og Daboecia (Klokkelyng).
Sølvbusk – Calecephalus brownii – ser ut som et ”kråkereir” i sølv, og passer perfekt i samplanting med lyng.
Sophora prostrata ‘Little Baby’ er egentlig en flerårige busk, men ikke i Norge. Søte små grønne blader og krokete greiner.
Corokia cotoneaster, kalles også ”nettingbusk” på grunn av vekstformen. I varmere strøk blir det en stor busk, i Norge kan den pryde høstkrukkene.
Pennisetum ”Fireworks”, lillarødt prydgress som kan bli halvannen meter høyt og som gjør mest av seg på høsten. Er nok litt krevende å få den til å overvintre i krukke, men hvis du setter den i et bed i hagen er det mulig.
Broketbladet Hebe med sine tykke blader gjør seg også godt i krukkene.
Clik here to view.

Unngå tørke
Høstplanter i krukker trenger ikke mye stell, de fleste er såkalte «engangsblomster». Hvis det er så varmt og tørt som det har vært her på Østlandet i noen uker, må du likevel passe på at plantene ikke tørker ut i krukkene. Lyng som tørker vil begynne å drysse, det er ikke noe stas.
Det er særlig viktig å huske vanning dersom krukkene står under tak, eller de står i en liten potteskjuler.
Og i motsatt fall; hvis krukkene står under åpen himmel, bør det være hull i bunnen eller i hvert fall lecakuler i slik at ikke røttene blir stående i vann. Flytt dem gjerne under tak hvis det kommer voldsomme nedbørsmengder.
Tips: Begynner det å bli trangt i staudebedet? Da er det lurt å dele staudene.
Innlegget Nå er det tid for høstplanter i krukkene! dukket først opp på Spirea.no.