Quantcast
Channel: Spirea.no
Viewing all articles
Browse latest Browse all 674

Disse staudene overvintrer vi i krukker

$
0
0
Kan flerårige planter overleve vinteren i krukker? Det kan de, i mange tilfeller. Her er noen stauder vi har gode erfaringer med å overvintre utendørs.

Har du mange krukker, kan det bli både dyrt og arbeidskrevende å skifte ut plantene hvert eneste år. Derfor velger vi heller å plante flerårige planter i krukker, først og fremst stauder.

Mens sommerblomster må knipes og stelles for å holde seg fine, krever stauder lite stell. Senecio candicans ‘Angel Wings’ er ikke vinterherdig, men Hosta ‘Sum and Substance’ kan fint overvintres i en stor krukke.

En tommelfingerregel når du planter flerårige vekster i krukker, er at hardførheten/herdigheten bør være minst én sone høyere enn hvis du planter rett i bakken. Her vi bor i Oslo er det sone H3, slik at planter i krukker bør være H4 eller høyere.

Alunrot har vi veldig god erfaring med å overvintre i krukker. De klarer seg ofte bedre i krukker enn i bed.
Lurer du på hvilken klimasone det er der du bor, sjekk Hageselskapets klimasonekart.

En annen viktig faktor for å få plantene til å klare vinteren er også at krukkene har god drenering. Det må naturligvis være hull i bunnen, og i tillegg er det smart med lecakuler eller stein nederst i krukkene, slik at plantene ikke blir stående i vann og råtner.

Sett krukkene inntil veggen, og gjerne litt opp fra bakken før overvintring. Halve vedkubber funker bra som krukkeføtter.

Har du mulighet, sett gjerne krukkene under tak og inntil en vegg der de står lunere. Fjern eventuelle krukkefat, og sett krukkene opp på «krukkeføtter» – vedkubber funker bra til dette formålet.

For å få litt «pynt» i dette miljøet, må vi plante i krukker, det er for lite jord til å lage bed. Fordelen med krukker er også at plantene kommer litt opp fra bakken, i et bed ville vi nesten ikke sett dem.
Les også: Slik overvintrer du stauder i krukker

Det er naturligvis også lettere å få plantene til å overvintre i store krukker enn i små, og krukkene må være frostsikre.

Både takløk og alunrot overlever hver vinter hos oss, selv i relativt små krukker.
Sorter som klarer seg hos oss

Løytnantshjerte – klarer seg fint i både små og store krukker, men blir ikke så store som hvis de plantes i bed.

Hosta kan godt stå i krukke, som denne «Whirl wind» gjør.
Den gulbladete Hosta «Sum and Substance» har stått i samme krukke i tre år. Sølvbladene i forgrunnen er Senecio candicans ‘Angel Wings’, den er ikke vinterherdig.
Den gråblå dugghostaen Hosta sieboldiana «Elegans» står i skyggen i en stor sinkbalje.

Hosta – flere sorter vi har står i krukker, blant annet flere ulike dugghosta, Hosta «Whirl Wind».

Denne rødbladete alunroten har stått flere år i en krukke, og er like dekorativ om vinteren som om sommeren.

Alunrot – vi har mange Heuchera/Heucherella, og erfaringen er at de faktisk trives bedre i krukker enn i bed.

Har du en krok i skyggen der det ikke er dyp nok jord til å plante i bakken, kan du sette en krukke der som du planter en bregne i.
I denne delen av hagen er det nesten ikke jord, så løsningen er å plante stauder i krukker. Bregner og alunrot er begge flotte planter som kan stå i skygge.

Bregner – disse har vi bare gravd fra andre steder i hagen, og plantet i krukker. De har vokst og trivdes i årevis i relativt små krukker.

Fløyelstjæreblomst i forgrunnen, og salvie i bakgrunnen, begge i krukker.

Salvie – det finnes mange sorter salvie, vår er en staudesalvie som har overlevd i en krukke i flere år.

Denne lavendelen har vi hatt i flere år, og den trives godt i sinkbaljen.

Lavendel – dette er egentlig ikke en staude, men en liten busk. Vi har en som er plantet i en stor sinkbalje, den har blitt kjempestor og flott i løpet av et par år.

AstilbeArendsspir trives godt i skyggen, og er en hardfør staude som fint klarer å overvintre i krukker hos oss.

Kattemynte er fin i en kasse der den kan velte ut over kanten.

Prydkattemynte – hvis du har for tøft klima for lavendel, er kattemynte et supert alternativ.

Prydgress i krukke synes vi er kjempelekkert. Dette er fagerrørkvein, som i løpet av sommeren har vokst seg 180 cm høyt. Det er også veldig dekorativt i vinterhalvåret, og eneste stell er en liten klipp tidlig om våren.

Prydgress – noen sorter er hardføre nok til å klare seg i krukker. Vi har fagerrørkvein, som er et høyt prydgress med hvite striper på bladverket, som står i en stor krukke.

Innlegget Disse staudene overvintrer vi i krukker dukket først opp på Spirea.no.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 674