Det finnes nok av hageeiere som snekrer og støper alt til egen hage. Men har du noen gang sett en hage der hageeieren har sveiset alt fra drivhus til hagemøbler?
Det glinser så mye i stål og glass i hagen til Rune og Karen Gundersen på Lund, at venner spøkefullt har sagt at det blender flyene som skal inn til landing på Kjevik.

Det har også hendt at turister på sightseeing har bedt om å få komme inn og se på den fantastiske, skinnende hagen i skråningen med utsikt over Kristiansand sentrum.
Vi som driver Spirea.no besøkte paret sommeren 2017 for å lage reportasje til Norsk Hagetidend.
Sveiser alt, alltid
På dagtid jobber Rune Gundersen med å sveise og installere røropplegg på nikkelverket i Kristiansand. Etter arbeidstid fortsetter han å sveise – men nå tar han frem de kreative evnene. Det er nesten ikke grenser for hva han klarer å lage i metall – lykter, hagemøbler, gelendre, griller, drivhus, fuglebrett, postkasse og små figurer – alt har han laget selv.

– Jeg er så heldig å ha en arbeidsgiver som lar meg få lov til å bruke verksted og utstyr på fritiden. Alle tingene er laget av skrapmetall som ellers ville blitt kastet. Råvarekostnadene til metall har vel vært 147 kroner, forteller Rune.

Hvis du ikke visste bedre, kunne du tro at hageeierne var ute med stålull hver natt for å pusse alt blankt. Men syrefast stål holder seg blankt nærmest i all fremtid – det blir egentlig bare blankere.

– Rustfritt stål vil bli mattere etter ganske kort tid. Mens syrefast stål er like blankt etter 200 år ute i vær og vind. Til gjengjeld koster det seks ganger så mye som vanlig stål, sier sveiseren.

Metallkunsten i hagen startet med en lykt ekteparet hadde kjøpt, som de synes var fin. Rune tenkte at det gikk an å lage flere sånne, og nå er det lykter overalt i den spennende hagen.
– Ideene kommer litt etter hvert, mesteparten er laget etter fri fantasi, sier han.

Fra skrent til hage
Eiendommen på Lund i Kristiansand er Karens barndomshjem. Huset ble bygget av Karens bestefar, han ville ha utsikt. Huset ligger på toppen, og hagen ligger i en bratt skrent på nedsiden.

Tidligere var det en del frukttrær og bærbusker i hagen, men også mye som var gjengrodd av ugress og kratt.

– Frem til datteren vår var ti år, var vi egentlig ikke så opptatt av hage, vi brukte tiden vår på henne. Men etter hvert som hun ble større, fikk vi lyst til å utvikle hagen vår litt mer, forteller Rune.

Så i 1996 startet ekteparet med å skape hagen, bit for bit. På grunn av høydeforskjellen er det laget flere nivåer med trapper mellom. En liten hagestue helt nederst i hagen er siste prosjekt, og før det bygget Rune en slags gapahuk med blant annet en daybed. Et fint sted å kose seg på de varmeste dagene.
– Det er deilig at det er steder i hagen både med sol og skygge, sier Karen.

Lettstelte løsninger
Det er mange kreative og ikke minst praktiske løsninger i hagen. For eksempel er brukes gelendrene som vannrør, slik at det bare er å koble til hageslangen flere steder i hagen. Det er veldig praktisk med tanke på vanning.
De har også tenkt på at plantene skal være lette å stelle selv om Karen sliter med ryggen – derfor er bedene bygget opp så hun slipper å bøye seg så mye.

Paret har også lagt vekt på at hagen skal være lettstelt. Med opphøyde bed og kasser blir det mindre ugress, og de har heller ikke sett noe særlig til brunsneglene som mange andre hageeiere i Kristiansand er veldig plaget med.
De har også valgt å ikke behandle treverket på terrasser og hagemøbler – det får lov å bli grått. To små plener må klippes, men det er fort gjort. Rune klipper plenen, de andre plantene er det Karen som har ansvar for.


Paret pleier vanligvis ikke å reise bort om sommeren, men tar heller en tur vår eller høst. I likhet med mange andre hagefolk setter de pris på å kunne nyte hagen og sørlandssommeren på den fineste tiden av året.
En ting om gangen
Men selv om Rune og Karen har brukt 20 år på å lage hagen, er det imponerende hva de har fått til. Det har vært mange tunge løft – for eksempel med å bære stein, sand og materialer. På grunn av beliggenheten har det ikke vært mulig å bruke maskiner, så alt er gjort for hånd.

– Hvis det er et tips jeg skal gi, er det vel at det er lurt å ta ett prosjekt om gangen som du gjør deg helt ferdig med. Da slipper du at det er rot overalt, sier Rune.
Nå regner han hagen som ferdig, men det vil som i andre hager alltid være noe nytt som kan gjøres. Om et par år planlegger Rune å gå av med pensjon. Hva skal han gjøre da?
– Vi har jo hytte også…

FAKTA: Dette er syrefast stål
– Syrefast eller syrebestandig stål inneholder foruten jern, karbon og krom også en del nikkel og/eller mangan, samt mindre mengder av andre metaller som molybden, niob og titan. Dette er veldig dyrt stål, gjerne seks ganger dyrere enn vanlig rustfritt stål.
– Syrefast stål brukes for eksempel i skruer og mutter som skal brukes ved sjøen, deler til båter og rør som kommer i kontakt med syrer.
DENNE REPORTASJEN HAR TIDLIGERE STÅTT PÅ TRYKK I NORSK HAGETIDEND NR 7 2018

Innlegget Rune sveiser alt fra drivhus til hagemøbler dukket først opp på Spirea.no.