Elsker du å sitte ved peisen og se på flammene? En utepeis er perfekt nå i høst når kveldene blir mørkere og ikke fullt så varme heller.
INNLEGGET INNEHOLDER REKLAME
Etter en lang og rekordvarm sommer var det plutselig høst. Nattetemperaturen kryper ned mot null mange steder i landet, og det blir stadig tidligere mørkt.
Det som er fint med høsten er at vi ofte har litt bedre tid enn om våren når det alltid er oppgaver å gjøre i hagen. Om høsten fikser hagen stort sett seg selv, og vi kan nyte livet i stedet.
Clik here to view.

Skaff deg utepeis du også!
Du synes kanskje det er litt for kaldt å sitte ute? Det problemet løser du med en utepeis eller bålpanne. Den både varmer og lyser opp uteplassen – og det er jo veldig koselig med peis!
Clik here to view.

Mange liker å dra på tur og tenne bål, men det er som kjent ikke alltid så lett å finne tid til det i en travel hverdag. Har du din egen bålplass i hagen trenger du ikke å dra vekk for å dra på tur.
Men av sikkerhetsmessige årsaker bør du ikke tenne opp bål rett på bakken i tettbygd strøk (det er ikke lov de fleste steder) – men heller bruke en bålpanne eller utepeis.
Clik here to view.

I nettbutikken til Bygg & Hage kan du velge blant mange forskjellige utepeiser og bålpanner. For eksempel den lille, nette utepeisen «Jomfruland» som har hjul slik at du enkelt kan flytte den rundt etter hvor du vil ha den. Ofte er det enklere å flytte på peisen enn å flytte på møblene. «Jomfruland» fyres både med ved og kull og kan også brukes som grill.
Clik here to view.

Utepeisen kan også være et lekkert designelement som du har glede av også når den ikke er i bruk. Liker du rust, er for eksempel den flotte utepeisen «Svenner» i cortenstål et lekkert valg (https://byggoghage.no/utepeis-svenner-xl-150cm-inkludert-trekk-1756.html)
Den er 150 cm høy og gir et flott bål med god varmeeffekt.
Clik here to view.

Vi har også stor sans for den elegante ildkulen «Villmark» med mønster av elg og skog. Like flott på hytta som i hagen!
Clik here to view.

Hvis du til vanlig bruker gassgrill når du lager mat, er det fint å ha en utepeis i tillegg som du også kan bruke kull når du ønsker det. Til utepeiser og bålpanner finnes det mye smart ekstrautstyr som du kan bruke for å «forvandle» utepeisen til en grill.
Og etter at du har både laget og spist maten
ute, er det jo litt for dumt å måtte gå inn for å koke kaffe. Men det er heller ingen god idé å bruke den vanlige kaffekjelen på bål, det tåler den som regel ikke. Men med en bålkjele på 1,5 liter kan du fint få deg både én og tre kaffekopper. Med «storebror»-modellen på 4 liter har utekokken enda større muligheter til kreativ matlaging.
Dette må du tenke på når du plasserer utepeisen:
Husk brannsikkerhet: Peisen kan ikke stå inntil husveggen, men må plasseres minst 3 meter fra brennbar vegg ifølge brannbestemmelsene. Tenk også på underlaget – den må stå på et jevnt underlag og ha gnistfanger dersom den står på et brennbart gulv. For sikkerhets skyld bør du ha en bøtte med vann tilgjengelig ved peisen hver gang du brenner i den.
Clik here to view.

Tenk på naboen: Utepeis trenger som en hovedregel ikke å byggemeldes, da den ikke regnes som et byggverk. Men det anbefales å snakke med naboen, og bli enig om en plassering som ikke er til sjenanse for andre.
Det er ikke så fint for naboen dersom hans uteplass blir fylt av røyk fra din utepeis. Plassering av utepeis anbefales minst 4 meter fra nabogrense.
Hvor sitter dere: Plasser peisen slik at dere kan se den godt, peisen bør være et samlende midtpunkt på uteplassen. Varmen går uansett ikke så langt, så dere bør kunne sitte ganske nærme.
Innlegget Koselig med utepeis! dukket først opp på Spirea.no.