Det er veldig ergerlig å komme hjem fra ferie og oppdage at alle sommerblomstene har tørket ut og dødd i krukkene. Derfor bruker vi en vanningscomputer med automatisk dryppvanningssystem.
Tidligere var automatisk vanning forbeholdt gartnerier og andre som behøver å vanne i stor skala, men de siste årene har det kommet produkter på markedet tilpasset bruk i hager og på terrasser.
For noen år siden kjøpte vi krukkevanningssystemet Hozelock Aquapod Auto dryppvannsett for 10 krukker. Senere har vi utvidet med en ekstra «pod», slik at vi nå kan vanne inntil 20 krukker med samme system.

Hva er en vanningscomputer?
En vanningscomputer består av et tidsur som kan kobles til en utendørs vannkran, og et slangesystem med dyser som du plasserer der du vil at det skal vannes. Har du mange krukker med blomster og planter, er dette veldig praktisk, både når du er på ferie og ellers. Du stiller inn vanningscomputeren på intervall (hvor ofte det skal vannes), og hvor lenge det skal vannes om gangen. Du kan også sette den av og på manuelt hvis du ønsker det.
Fordelen med å bruke automatisk vanning når du skal på ferie i stedet for at du for eksempel får naboen til å vanne er at plantene får jevn vanning hver dag. De fleste planter liker dårlig å tørke ut – de vil trives langt bedre hvis de får jevn vanning.

Planter som står i krukker er mye mer utsatt for tørke enn de som er plantet direkte i jorda. I en krukke er det begrenset jordvolum og røttene har ikke noen mulighet til å strekke seg lenger ned i bakken etter vann slik den har i et vanlig bed.
Sol og ikke minst vind gjør at krukkene tørker fort ut, i tillegg til at plantene trenger mer vann desto større de har vokst seg.
Har du mange krukker er det mye jobb å bære vann i kanner, eller lenge å stå med slangen. Det er derfor ikke dumt å sette på vanningsanlegget selv om du er hjemme, da får du mer tid til å gjøre andre ting og slipper å slite deg ut med vanning.

Mer skånsom vanning
Et dryppvanningssystem gir mer skånsom vanning enn for eksempel en vannspreder. Du kan plassere dysen slik at vanner renner direkte ned til røttene, og ikke på bladene. Du vanner også bare i krukkene, ikke på terrassegulvet.
Det eneste »vannsløseriet» vil være overskuddsvann som renner ut i bunnen av krukkene. Vannforbruket er derfor langt mindre med en vanningscomputer enn om du bruker vannspreder – et viktig poeng i en tid da ferskvann blir en stadig mer dyrebar ressurs.

Hva hvis det regner?
Som kjent er det ikke alltid sol hele sommeren her i Norge. Med en tidsinnstilt vanningscomputer vil det vannes like mye hver gang, uavhengig av om regnet bøtter ned.
Slike »justeringer» er enklere å få til med «nabo-vanning». Men når det er sagt: Selv om det regner en skur, er det ikke alltid nok til at krukkene blir gjennomvannet, så det er ikke dumt å la vanningsanlegget stå på selv om det regner.
Og hvem vet, kanskje neste generasjon vanningscomputer kommer med tilkobling til en app på smarttelefonen?

Viktig: Husk å gjødsle også
Like viktig som vanning, er det at du også husker å gi plantene gjødsel når de står i krukker. I perioder med mye vanning vaskes næringen fort ut av jorda, og du må tilføre ny.
Vi pleier å bruke en langtidsvirkende, pelletert krukkegjødsel som vi legger i krukkene. Da vil det bli tilført litt næring for hver gang det vannes.

Innlegget Automatisk vanning redder krukkene i varmen dukket først opp på Spirea.no.