Ifølge Vazelina Bilopphøggers ligger Ringsaker på feil side av Mjøsa – vi er ikke enige. Men vi skjønner ikke helt hvorfor den veldig rurale kommunen har to tettsteder med bystatus.
Image may be NSFW.
Clik here to view.På Sjusjøen er det snø ennå, men vi holdt oss i Mjøskanten da vi besøkte fagre Ringsaker. Det finnes ikke noe bedre enn å sitte ved strandkanten og se over til Gjøvik!
Hvis vi i tillegg spiller «Feil side ta Mjøsa» med Vazelina Bilopphøggers på litt høyt volum, da er livet virkelig verdt å leve.
Clik here to view.

Vasset til middelalderborg
Men vi har ikke bare ligget på latsiden, måtte naturligvis ta oss en pinsetur.
På Steinsholmen midt i Mjøsa ligger ruinene til en borg fra middelalderen med det grandiose navnet Mjøskastellet. Dette er bare en av flere unike severdigheter du kan oppleve i Ringsaker.
Siden vannstanden i Mjøsa akkurat nå er et par meter under normalen, ville vi prøve oss på et besøk på Steinsholmen selv om vi ikke har samme evne som Jesus til å forsere det våte element. Men med en halvmeter dypt vann på det meste, var det ikke nødvendig å kunne gå på vannet heller.
Clik here to view.

Ute på Steinsholmen ligger det en gang så berømte Mjøskastellet, som i sin storhetstid var en høy, firkantet borg som ble anlagt av kong Håkon IV Håkonsen på 1200-tallet. På den tiden var det borgerkrig og småkonger drev stadig og slåss med hverandre, så borgen spilte en viktig forsvarsrolle.
Clik here to view.

Senere sluttet småkongene fred, og borgen ble blant annet brukt til fengsel. Og etter det igjen ble stein fra murene hentet og brukt til låvebruer og slikt på gårder i nærheten.
Hvis det er veldig lav vannstand i Mjøsa kan du gå tørrskodd over til Steinsholmen. Nå er det litt mer vann, men det gikk fint å vasse. Når det er «normal» vannstand må du bruke båt for å komme deg over til øya.
Clik here to view.

Helleristninger av 16 elger
Turen ut til Steinsholmen går ellers langs en hyggelig sti, som var merket som «Mjøsleden». I det fine været var det mange som hadde tatt turen. På veien passerte vi også et annet kulturminne, helleristningene på Steinsodden, som skal være Hedmarks eneste helleristninger som forestiller dyrefigurer.
Clik here to view.

Pensjonat og godværskafé
Og når vi er inne på kulturminner: På Sveinhaug gård like ved Ringsaker kirke driver Ingeborg Sørheim historisk pensjonat i hovedbygningen fra 1850. Det vil si, akkurat i år har hun ikke kunnet åpne på grunn av koronapandemien, men neste år vil vi anbefale å stikke innom.
Clik here to view.

For tiden er den historiske hagen under restaurering, og hver høst pleier Ingeborg å arrangere hagehistorisk marked på gården. Det er også en utendørs kafe som holder åpent i fint vær – en godværskafé.
Clik here to view.

Vi håper Ingeborg får bedre tider veldig snart, for det er prisverdig det arbeidet hun gjør med å ta vare på den historiske gården. Opprinnelig var gården partykåk for en kar som hadde vært i Oslo og blitt rik, men så gikk han konkurs og døde kort tid etter og Ingeborgs forfedre overtok eierskapet.
Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.

Tett mellom byene
Utrolig nok har Ringsaker kommune to tettsteder med bystatus – Brumunddal og Moelv. Ingen av disse stedene er spesielt urbane, men i Brumunddal har de i hvert fall en veldig flink og ivrig bygartner. Kjører du innom sentrum nå, får du sett et fantastisk vell av blomstrende tulipaner langs hele hovedgata og i rundkjøringene.
Clik here to view.

Så hvis du tror at det ikke er noe som er verdt å se mellom Hamar og Lillehammer: Du tar feil.
Les også: Hovelsrud gård – nyttig prakthage anno 1840
Clik here to view.

Innlegget Ringsaker er på den riktige siden dukket først opp på Spirea.no.