Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 674

Derfor er det lurt å forkultivere grønnsaker

Det er flere fordeler med å forkultivere grønnsakplanter innendørs tidlig på våren, men det krever at du har nok plass.

Det å forkultivere planter betyr i denne sammenhengen at du sår frø i jord innendørs, for deretter å ale opp småplanter under vekstlys eller i vinduskarmen til det er varmt nok til å flytte plantene ut.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Forkultivering av grønnsaker gjør at du kommer fortere i gang med hagesesongen. Det er praktisk å så i gamle jordbærkurver eller en skål som det har vært andre blomster i.
Hvorfor ikke så rett i bedet?

I varmere land enn Norge driver de ikke på med forkultivering, der sår de frøene rett ut i bedet i kjøkkenhagen der plantene skal vokse.

Skal du dyrke tomater eller chili her i det kalde nord, er du helt nødt til å starte med å så inne, hvis de skal rekke å bli ferdige før det blir vinter igjen. Vi vil si at midten av april er «siste frist» for å så tomater, så fremt du ikke har drivhus.

En god del andre grønnsaker som for eksempel ulike kålvekster, kan du gjerne så utendørs i mai, men det er i hvert fall to fordeler med å forkultivere disse også:

  • Du kommer tidligere i gang med sesongen, og kan høste grønnsaker tidligere. Hvis du ønsker å være selvforsynt med grønnsaker i deler av året, er det veldig smart å utnytte vekstsesongen i begge ender.
  • Hvis plantene er større når du planter dem ut, er de LITT mer motstandsdyktige mot brunsnegler, enn de små spirene som kommer opp av bakken og ofte blir spist med en gang.

Det er også veldig spennende å følge med på veksten hos planter som står inne, og se hvordan de utvikler seg fra et lite frø til en stor plante som gir avling.

Har du plass – og tid?

Skal du drive med innendørs forkultivering, er det imidlertid viktig at du kan begrense deg. Det tar nemlig MYE plass.

Når du sår frøene i et lite brett eller potte – tar det ikke så mye plass. Du får fort plass til 50 spirer i en liten jordbærkurv.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
De små brokkoliplantene står tett i tett i potten de er sådd i. Når de er store nok til å håndteres kan de prikles over i hver sin potte.

Men så skal alle de 50 spirene prikles over i hver sin potte, som skal stå lyst til de kan flyttes ut i mai en gang – har du plass til det? Nå i april kan de stå til driving i vinduskarmen hvis du ikke har vekstrom med vekstlys, men hvis du har sådd mengder med frø, blir det fort fullt…

Det er også en god del jobb med å prikle om småplanter fra brett til potte, og kanskje til større potte en gang i tillegg.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Å prikle betyr at du flytter de små plantene over fra boksen de har spiret i, til hver sin potte. Pass på at du ikke skader planten.

Hvis du skal drive med forkultivering innendørs anbefaler vi at du sår litt av hver sort, i stedet for å så hele frøpakken av samme sort. Frø holder som regel ganske lenge, også etter datostemplingen. Det er morsommere å ha 5 brokkoli, 4 grønnkål og 7 sukkerertplanter – enn 200 kålrabiplanter… Variasjon i utvalget gjør også at det er mer sannsynlig at alt blir spist, som er hovedpoenget med å dyrke grønnsaker.

Les også: Frøguide for nybegynnere – slik sår du frø
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Her om dagen kjøpte vi to 10-pakninger med stemor. Brettet er veldig praktisk å bruke som de første pottene til brokkoliplantene.
Når skal du plante ut?

Si at du har både plass og tid til å drive ditt eget lille «gartneri» i kjelleren eller vinduskarmen – men en dag må jo plantene flyttes ut i kjøkkenhagen. Men når da?

Her får du helt sikkert forskjellige svar, alt etter som hvem du spør, og hvor i landet du bor.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Når du prikler er det smart å bruke en priklepinne eller en blyant til å lage et passe stort hull til planten.

Det må i hvert fall ikke være minusgrader, verken dag eller natt. Noen planter ut 1. mai, noen «etter 17. mai» og noen 10. juni.

Les også: Derfor skal du ikke flytte ut plantene for tidlig

Vi har ikke noen fast regel på det, men ser på langtidsvarselet og planter ut når vi synes det virker trygt. Vi blir stort sett lurt hvert år – som i fjor da det var kjempevarmt i april, og så kom mai med isvind og lave temperaturer. Men det gikk bra – plantene overlevde og vi fikk grønnsaker.

Tips: Hvis det blir væromslag og kaldere kan du dekke plantene med fiberduk.
Plantene må herdes

Hvis plantene har vokst opp innendørs i 15-20 graders varme, kan du ikke bare sette dem rett ut i 5 plussgrader og sur vind. Du kan heller ikke sette dem i sola, da vil de lett på sviskader.

Plantene må herdes – les hvordan du gjør det her.

Fordelen med å så rett ut, er at plantene ikke vil spire før de selv synes det er varmt nok. De vil også bli herdet og tilpasset sol, vær og vind, uten at du trenger å gjøre noe.

En «mellomløsning» er å forkultivere planter utendørs. Det vil si at du sår i potter eller brett utendørs eller i drivhus, og deretter planter ut i bedet når plantene er litt større. Det gjør vi med noen av våre planter, for eksempel ringblomster.

Innlegget Derfor er det lurt å forkultivere grønnsaker dukket først opp på Spirea.no.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 674