Quantcast
Channel: Spirea.no
Viewing all articles
Browse latest Browse all 674

Her veves dukene til Nobelfesten

$
0
0
Det startet med en vevstol på kjøkkenet. Nå legges dukene fra Klässbols Linneväveri på bordet under Nobelfesten og på svenske ambassader over hele verden.

Når det hver 10. desember inviteres til Nobelfest i Blå hallen i Stockholm, får de 1300 gjestene samtidig servert et stykke industrihistorie fra Värmland. På alle bordene ligger nemlig duker fra Klässbols Linneväveri ved Arvika. Hvert år siden 1991 har den lille familiebedriften levert duker og servietter til Nobelfesten.

Dette mønsteret er spesielt utviklet til Nobelfesten i Stockholm.

– Etter at festen er over, blir dukene sendt tilbake til oss, for å vaskes og rulles, vi tar vare på dem til neste gang de skal brukes, forteller Andreas Johansson, 4. generasjons veverieier og administrerende direktør.

Les også: Selma Lagerlöfs elskede Mårbacka
I ambassader og slott

Linveveriet har også avtale med alle svenske ambassader over hele verden om å levere duker og servietter. Duker fra Värmland ligger også på bordet hos den svenske kongen, i det norske utenriksdepartementet og det finske presidentpalasset.

Et avisutklipp viser at dukene fra Klässbols er viden kjent for sin kvalitet.

Men historien om det familieeide veveriet startet i langt enklere kår. Dagens bedriftsleder Andreas Johansson forteller at hans oldefar Hjalmar Johansson begynte å veve håndklær og sengetøy på en håndvev hjemme på kjøkkenet i den lille bygda Klässbol utenfor Arvika.

I dag har maskiner overtatt for håndveven.

Produktene fra Hjalmars hjemmeveveri ble veldig populære, og vevstolen gikk varm dag og natt. I 1924 fikk han kjøpt en eiendom 400 meter hjemmefra der han bygde opp virksomheten til å bli et veveri i større skala.

Les også: Alfred Nobel og et eksplosivt arveoppgjør
Her er «koden» som maskinen bruker for å lage mønsteret. Det er rett og slett gammeldags hullkort-teknologi.
Håndvevde duker til Kungen

Til å begynne med var det håndvever som ble brukt, men nå skjer det meste med vevemaskiner. Men fortsatt står håndvevene fra Hjalmars tid oppe, selv om de ikke er i daglig bruk.

Den gamle håndveven fra Hjalmars tid brukes med jevne mellomrom.

For noen år siden fikk de et oppdrag fra selveste Kungen, i forbindelse med at han feiret 20 år som regent. Han kunne tenke seg 64 meter håndvevde duker, pluss matchende servietter.

På denne håndveven ble det vevd 64 meter duk til svenskekongen. Det tok seks år, forteller Andreas Johansson.

– På den tre meter brede håndveven kan en flink vever klare 8 cm om dagen. Det tok seks år å veve ferdig kongens duker, forteller Andreas.

20 personer jobber i dag i linveveriet, mange av dem er etterkommere etter grunnleggeren. Selv om det er maskiner som vever, er det viktig å følge godt med for å holde kvaliteten høy.

Veveriet drives fortsatt av familien, og det er som nevnt 4. generasjon som har overtatt ledelsen. Mange andre familiemedlemmer jobber også i ulike funksjoner i bedriften.

Reise til Värmland? Sjekk om det er ledige hoteller i Arvika. (Booking.com)
Det er viktig at trådene holder og ikke tvinner seg når det skal veves mange meter hver dag.
Vil bli værende i Sverige

I en tid da det knapt finnes tekstilindustri verken i Norge eller Sverige, satser familiebedriften på at kvalitet og tradisjoner skal gi et trygt levebrød for de cirka 20 ansatte også i årene fremover.

Veverisjefen Andreas har jobbet i familiebedriften siden han var liten, og det tenker han å fortsette med.

– Vi har aldri tenkt på å flytte ut, sier Andreas, som tar oss med på en hyggelig runde rundt i fabrikken og resten av lokalene.

Hvis du ikke har sett et veveri før, har du sjansen til det ved Arvika.

Hvis du vil dekke ditt eget bord like staselig som Nobelkomiteen, kan du få kjøpt Nobel-duken i fabrikkutsalget i Klässbol, som hvert år tar imot rundt 70 000 besøkende turister. De vil gjerne se et vaskeekte linveveri med egne øyne.

Merkelappen viser at dette er et svensk produkt.

Og nettopp fabrikkutsalget er en av de viktigste inntektskildene til familiebedriften. Kundene får kjøpe dukene til en god pris, og veveriet sitter igjen med mer fortjeneste pr duk.

Les også: Sov som en dronning på svensk herregård
Besøk veveriet

Klässbols Linneväveri ligger 20 km fra Arvika, det enkleste er å reise dit med egen bil. Fra mai til september holder de fabrikkutsalget åpent hver dag, om vinteren er det stengt på søndager. Guidet visning må forhåndsbestilles, men du får lov til å komme inn i fabrikken uten å avtale på forhånd.

Trådene leveres på rull, det meste av lin blir i dag dyrket og spunnet i Sør-Europa.
Finn mer info på hjemmesiden.

Spirea besøkte Värmland på en pressetur høsten 2019 der reise og opphold ble betalt av Visit Sweden

Innlegget Her veves dukene til Nobelfesten dukket først opp på Spirea.no.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 674