Quantcast
Channel: Spirea.no
Viewing all articles
Browse latest Browse all 674

Selma Lagerlöfs elskede Mårbacka

$
0
0
Selma Lagerlöf ble dypt fortvilet da barndomshjemmet måtte selges på tvangsauksjon. Men takket være penger fra Nobelprisen kunne hun kjøpe tilbake Mårbacka noen år senere.

Den svenske forfatteren Selma Lagerlöf nådde ut til boklesere over hele verden med sine romaner «Gösta Berlings saga», «Jerusalem» og «Nils Holgerssons forunderlige reise gjennom Sverige».

På dette kontoret satt Selma Lagerløf og jobbet med sitt forfatterskap og driften av Mårbacka.

Sistnevnte var opprinnelig bestilt som lesebok for folkeskolen, men skolemyndighetene mente at det var alt for mange faktafeil i den. Men populær ble den likevel, og i 1909 ble Selma Lagerlöf den første kvinne og den første svenske til å bli tildelt Nobels litteraturpris.

Her er Nobelmedaljen, det synlige beviset på at Selma Lagerlöf var den første kvinnelige mottaker av Nobelprisen i litteratur.

2-bindsromanen «Jerusalem» som kom i 1901-1902, ble til etter at Selma leste en notis i en avis om 37 mennesker fra Nås i Dalarne som i 1896 utvandret til Jerusalem for å slutte seg til en amerikansk sekt.

Selma dro sporenstreks til Jerusalem sammen med sin reisevenninne Sophie Elkan for å møte bøndene fra Dalarne. Hun ble der i 8 måneder, og bodde på hotellet Imperial. På dette hotellet har vi også bodd, og utenfor rommet der Selma bodde er det laget et lite museum om henne.

Sjekk om det er ledige rom på Hotel New Imperial (Annonselenke)
Hotel Imperial i Jerusalem gamleby er stolte av å vise fram at det var her Selma bodde da hun samlet informasjon til sin roman «Jerusalem». Vi bodde på det samme hotellet i 2011, så da ble dette uskarpe bildet tatt. Siden vi var der er hotellet pusset opp og har fått navnet Hotel New Imperial.
Les også: Alfred Nobel og et eksplosivt arveoppgjør
Barndom i bøkenes verden

Selma vokste opp i Sunne i Värmland, noen mil nord for Karlstad. Her levde hun lykkelige dager med sine fem søsken. På grunn av en medfødt hofteskade hadde hun ikke like lett for å leke som andre barn, men hun fant mye glede i bøkenes verden. Det var kanskje også der hun selv ble inspirert til å bli forfatter.

For den som måtte lure: Serviset er fra Rörstrand.

Selma utdannet seg til lærerinne, og jobbet i mange år i Landskrona før hun flyttet til Falun for å bo nærmere sin kjære lillesøster Gerda. Det var også i Falun at Selma møtte Valborg Olander, kvinnen som hun selv beskrev som sin «forfatterhustru» og store kjærlighet.

Les også: Sov som en dronning på svensk herregård
Ett av gjesterommene på Mårbacka, der det var et eget spillebord.

Forøvrig hadde hun også en annen kvinne hun kalte sin «livskamerat», nemlig forfatterinnen Sophie Elkan. Valborg og Sophie var ikke akkurat perlevenner, dette var faktisk litt av et trekantdrama.

Kjærlighet mellom personer av samme kjønn som vi i dag kaller homoseksualitet var helt utenkelig på denne tiden, men det var også vanlig at kvinner hadde vennskapsforhold som var svært nære.

Solgt på tvangsauksjon

I 1890 ble barndomshjemmet Mårbacka solgt på tvangsauksjon, noe Selma tok svært tungt.

– Dette har hun beskrevet som «den verste dagen i mitt liv», forteller guiden Sofi, som viser oss rundt i hovedbygningen på Mårbacka.

I Selmas barndom var hovedhuset på Mårbacka mye mindre, men etter at hun overtok ble det bygget et herskapshus.

Men med hjelp av inntekter fra sitt forfatterskap klarte hun å kjøpe gården tilbake i 1908, og i 1909 brukte hun penger fra Nobelprisen til å kjøpe tilbake landeiendommene som opprinnelig hørte til gården. Mårbacka ble hennes bolig livet ut til hun døde 81 år gammel 16. mars 1940.

Hagen var viktig for Selma, og er i dag en flott besøkshage.

Mårbacka er i dag minnegård og museum over forfatteren, der du kan komme inn og se i hovedhuset på en guidet visning. Det finnes også en kafé og en liten butikk der du får kjøpt Selmas bøker og andre suvenirer, samt en flott hage med stor kjøkkenhagedel som det også var på Selmas tid.

Da vi besøkte Mårbacka i oktober 2019 var det flotte høstfarger i hagen.
Tjente og brukte penger

Selma Lagerlöf skammet seg absolutt ikke over å tjene penger verken på bøkene eller andre ting, tvert i mot så hun på det som et stort mål.

Mårbacka Havrekraft var et eget produkt som Selma fikk produsert og markedsførte. Det var bra for bortimot alt av kroppslige plager, ifølge reklameteksten som Selma selv skrev.

På Mårbacka fikk hun bygget et herskapshus, anla stor hage og drev en omfattende jordbruksproduksjon i tillegg til forfatterskapet.

Inntektene fra dette brukte hun blant annet til å kjøpe en komfyr, selveste «AGA-spisen», som alle hennes gjester måtte komme ut på kjøkkenet for å se på.

Husets store stolthet, en komfyr fra AGA.

– Bortsett fra ved disse anledningene var Selma lite å se på kjøkkenet. Hun interesserte seg null og niks for matlaging, forteller guide Sofi.

Kjøkkenet ble derfor styrt med hard hånd av kokken Elin, som var godt kjent i bygda som en svært streng kvinne. Hun forlangte for eksempel at kjøkkenbenken i kobber skulle pusses flere ganger om dagen.

I dag blir kjøkkenbenken pusset en gang i uka, men da sjefskokka Elin regjerte måtte kjøkkenpikene til pers minst to ganger om dagen.

Men kjøkkenpikene holdt likevel ut, for Mårbacka var et bedre sted å jobbe enn mange andre, lønnen var god og Selma var opptatt av å ta vare på sine ansatte.

Dette praktiske hjelpemiddelet henger på veggen på kjøkkenet.
Kjempet for likestilling

Kampen for kvinners rettigheter var svært viktig for Selma Lagerlöf. Blant annet engasjerte hun seg sterkt i saken om stemmerett for kvinner.

– En gang klippet hun av seg sitt lange, tykke hår og fikk en etter den tidens målestokk nokså maskulin frisyre. Dette var også et politisk manifest, forteller vår guide Sofi.

I løpet av livet ble Selma tildelt flere utmerkelser og ordener.

En annen politisk sak som Selma Lagerlöf engasjerte seg i, var kampen mot jødeforfølgelsene på 1930-tallet. Hun hjalp Nelly Sachs til å flykte til Sverige og skjenket en novelle til arbeidet for forfulgte i det nazistiske Tyskland. Det førte til en tysk boikott, men Lagerlöf lot seg ikke påvirke, selv om det fantes dem som ville at hun skulle engasjere seg enda mer.

Spirea besøkte Värmland på en pressetur høsten 2019 der reise og opphold ble betalt av Visit Sweden

Innlegget Selma Lagerlöfs elskede Mårbacka dukket først opp på Spirea.no.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 674