Quantcast
Channel: Spirea.no
Viewing all articles
Browse latest Browse all 674

Sjekk hvor vi skal dyrke solbær!

$
0
0
«Skal du plukke solbær der!?!» En av hagegjestene ble nærmest sjokkert av forslaget til plassering av vår nye solbærbusk. Du kan i hvert fall ikke ha høydeskrekk når du skal plukke…

Hvis det hadde blitt arrangert «VM i utnyttelse av bratt tomt» hadde vi nokså sikkert kommet til finalen. For det er snart ikke en eneste dyrkbar krok igjen av hagen som ikke er beplantet.

Les også: Her er vår hengende kjøkkenhage
Fra plen til bær-hage

Men helt fullt er det aldri. Vi har en liten flik av tomta vår som ligger bokstavelig talt utenfor gjerdet. Hittil har det vært en liten trekantform gressplen som på grunn av plasseringen har vært umulig å klippe. Ikke har vi plenklipper heller, så dette har i praksis vært «ingenmannsland».

Spirea-Bjørnhild elsker å å finne nye områder hvor det kan utvikles noe fint.

Siden du bokstavelig talt må være klatremus for å komme dit, er det også uaktuelt å plante noe der som trenger mye stell, og det er dessuten ikke så godt synlig at det er noe poeng å ha blomster der heller.

Løsningen ble altså å plante en solbærbusk! Det har vi nemlig ikke fra før, men har veldig lyst på.

En bærbusk er ikke så utrolig dekorativ og trenger absolutt ikke å ha en fremtredende plass i hagen. Men den er kjempenyttig, det kan ingen komme fra.

Å plante en bærbusk er ikke noe du bare gjør for deg selv. Den vil dine etterkommere også nyte godt av.
Aviser, jord og flis

For å gjøre plantestedet så lettstelt som mulig, spadde vi vekk så mye som mulig av torva på hele området før planting. Deretter la vi et lag med aviser for å sikre ytterligere at det ikke blir mye ugress der.

Oppå avisene la vi først et lag med Tigerjord kjøpt av Oslo kommune, og deretter oppkuttet flis vi får av naboen som er en ivrig fliskutter.

Dermed har vi fått et pent og ryddig bed med en solbærbusk i sentrum. Hjemmelaget flis er som regel bedre å bruke enn bark da flis ikke gjør jorda så sur. Det tar også lang tid før det brytes ned til jord.

Spa vekk gresstorv

Både solbær og andre bærbusker liker dårlig å ha gress helt inntil stammen. Dette stjeler næring og bør derfor spas vekk før du planter, og hver vår hvis det har vokst opp igjen.

Fordelen med jorddekke er i tillegg til at det blir mindre ugress at det hindrer fordamping. Og fordelen med flis versus gressklipp som noen bruker er at det ikke så lett blir en «sneglefarm».

Aviser viser seg å være relativt gode i kampen mot ugress.

Som andre bærbusker trenger solbær veldrenert jord og godt med gjødsel, og vil helst plasseres på et solrikt sted. Akkurat det siste er nok ikke helt tilfelle der vi har plantet vår solbærbusk, men vi har en ripsbusk som står under omtrent samme solforhold og den trives bra.

For å få til hovedbildet til denne saken, måtte vi litt opp i lufta. Spirea-Tore har alle lisenser og forsikringer.
Les også: Lag nydelig ripsgele med vår oppskrift

Vår erfaring både med blomster og spiselige vekster er at det går bra selv om de ikke står i full sol, det bare tar litt lengre tid før det blir blomstring/spiselige bær. Solbær blir normalt modne i juli/august, med andre ord har den god tid på seg før høsten.

Slektning av rips

Den sorten solbær vi har plantet heter «Øjebyn» og er en nordsvensk og hardfør sort. Solbær er en nær slektning av ripsen, med latinsk navn Ribes nigrum. De første årene blir det nok ikke noen voldsom avling, men etterhvert håper vi å få nok bær til å kunne lage solbærsaft.

Bærbusker bør foryngelsesbeskjæres etter noen år.

Les også vår beskjæringsguide vi har laget i samarbeid med Hageselskapet

Innlegget Sjekk hvor vi skal dyrke solbær! dukket først opp på Spirea.no.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 674