Quantcast
Channel: Spirea.no
Viewing all articles
Browse latest Browse all 674

Er plantene årstidsforvirret?

$
0
0
Har du lagt merke til at noen busker og trær har begynt å lage knopper allerede nå? Skulle ikke det vente til våren? Neida, det er faktisk helt normalt.

Det at plantene blir årstidsforvirret er en bekymring mange har i klimatisk unormale sesonger som den vi har hatt i år. Først har vi hatt en rekordvarm vår og sommer omtrent uten regn. Så ble det plutselig minusgrader ganske tidlig i september, før oktober bød på fønvind og over 20 grader.

Forleng hagesesongen med et drivhus fra Grønt Fokus (Annonselenke)

Hvordan påvirkes plantene av dette?

Det korte svaret er at det som regel går helt fint. Veldig mange busker og trær danner nemlig knoppsystemet om høsten, året før blomstring. Det er en prosess som starter med en gang etter avblomstring. Knoppene som dannes om høsten tåler fint en vinter, det er ikke noe unormalt i det.

Allerede før hjertetreet har sluppet de gamle bladene, dannes anlegget for neste års blader.

Det er faktisk sånn at mange trær som bjørk, hassel, furu og gran trenger en kuldeperiode før de kan skyte og blomstre om våren. Det er derfor disse treslagene lever i Norge og ikke i «Syden».

Les også: Hvorfor tåler noen planter frost

Men også mange andre busker, som rhododendron, danner blomsteranlegg etter at de er avblomstret. Dette gjelder i hovedsak vårblomstrende busker.

Les også: Vent med beskjæring til etter blomstring
Når folk ser dette om høsten tenker de ofte at det er noe galt, det skal jo ikke skje før om våren. Men det er faktisk helt normalt.
Ufrivillig blomstring nr 2

Det som derimot kan være et problem, er hvis plantene får en blomstring nummer 2 i samme sesong. Hvis du har rhododendron eller syrin som blomstrer nå, blir det dårlig med blomstring til neste år.

Rhododedron er en eviggrønn plante som danner blomsterknopper året før blomstring. Dette er med andre ord et helt normalt syn i oktober. Det er verre hvis rododendronen begynner å blomstre om høsten.

Mange av plantene vi bruker i norske hager har egentlig sitt opphav i monsunklima i Asia, der det er tørre vintre og fuktige somre. Etter en rekordtørr sommer, kan plantene rett og slett ha blitt lurt til å tro at vinteren er over, og nå er det sommer igjen.

Det har ikke noen større konsekvenser for plantene enn at de mest sannsynlig ikke får noe særlig med blomster neste år. Men hvis hver sommer blir som den vi har hatt i 2018, vil plantene svekkes.

De nye knoppene kan se skjøre ut, men de tåler fint en norsk vinter.
Mild vinter kan også være et problem

En mild høst er som regel ikke noe problem for plantene.

En veldig mild vinter kan imidlertid være mer problematisk. Dersom det blir veldig varmt i januar-februar, kan nemlig plantene tro at vinteren er over, og begynne å blomstre alt for tidlig. Problemet med dette er at det ikke er noen insekter ute og flyr så tidlig, så det blir ikke bestøvning. Konsekvensen av det kan bli at det blir veldig dårlig frukt- og bæravling.

Klatrehortensiaen forbereder seg på et nytt år.

Det er også uheldig hvis det blir frostnetter etter at plantene har begynt å blomstre.

Kjempeutvalg av interiør på nett til lave priser hos Jotex (Annonselenke)

Er det noe å gjøre med det?

Nei. Velger du planter som er tilpasset klimaet på ditt hjemsted, vil de som regel også klare seg gjennom unormale klimatiske perioder. Det kan virke som de er nede for telling, men de kommer tilbake.

Les også: Velg riktig plante for ditt klima
Inne i denne knoppen skjuler det seg en vakker rhododronblomst.

Innlegget Er plantene årstidsforvirret? dukket først opp på Spirea.no.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 674