I tre drivhus og en hagebod, samt store deler av hagen står tett i tett med potter, sirlig merket med etiketter. Ekteparet Bente og Philip Roberts på Kråkerøy i Fredrikstad eier til sammen over 550 ulike typer blomstrende sommerplanter.
Er ikke denne fin? Philip Roberts holder stolt frem en liten potteplante med en bitteliten klokkeformet gul blomst.
– Dette er en vill fuchsia-art som er naturlig hjemmehørende på New Zealand, forteller Philip, som er den lykkelige eier av ikke mindre enn 350 ulike typer fuksia.

Han har vært interessert i fuchsia helt siden han var barn, en interesse han har arvet av sin far.
– Se på denne, den heter Garden News. Jeg fikk den med meg fra England i 1996 som avlegger fra en plante min far har hatt så lenge jeg kan huske.
Har du også lyst på drivhus?Nå får du gode tilbud hos Grønt Fokus. (ANNONSELENKE)

Valgte pelargonia
Da kona Bente for noen år siden fikk lyst til å begynne å samle på planter hun også, ville hun velge noe annet enn det ektemannen samlet på. Og valget falt på pelargonia.

– Jeg har alltid likt pelargonia veldig godt, synes de er pene. Det finnes utrolig mange forskjellige sorter, og jeg synes det er veldig interessant å lære dem å kjenne. Mine favorittsorter er de med brokete blader, ofte ser jeg mer på bladverket enn på blomstene, sier Bente, som i sitt yrkesaktive virke jobbet i tannteknisk laboratorium.
Kjempeutvalg av interiør på nett til lave priser hos Jotex (Annonselenke)

Ektemannen Philip er tidligere snekker, og de praktiske egenskapene har vært kjekke å ha etterhvert som ekteparets blomstrende hobby har tatt mer og mer overhånd.
– Vi startet med ett lite drivhus, men angret egentlig med en gang fordi vi ikke kjøpte et større. Så kom det ett til, og så ett til. Og så har vi hageboden som egentlig er min, men som Philip også bruker, forteller Bente.

Helårshobby
Som kjent er ikke den norske sommersesongen alt for lang, og det medfører visse utfordringer for de som er glade i opprinnelig mer varmekjære planter enn de som vokser naturlig i Norge. Både pelargonia og fuchsia må nemlig overvintres frostfritt innendørs. Det holder imidlertid ikke å sette dem i en mørk kjeller om høsten og la dem stå til våren – de trenger både lys og passe temperatur hvis det tas stikling av dem i løpet av vinteren. Og de skal klippes ned og stelles – det er en stor jobb hele året når du har så mange planter i samlingen.
Skap ditt nye hjem: Se de smarte produktene fra Lunehjem.no (Annonselenke)


For å finansiere noe av strømforbruket selger både Bente og Philip planter de produserer selv på hagemarkeder. De er også begge aktive i foreningen Norsk Fuchsia og Pelargonium Selskap, der de holder tett kontakt med andre plantesamlere over hele Norge.

– Hvert år sier vi begge at «nå må vi begrense oss litt, kutte ut noen sorter». Men så får vi høre om noen sorter vi ikke har fått tak i før, og det er jo spennende å prøve. Så det blir ikke færre planter, snarere tvert i mot, sier Bente.

Ingen sommerferie
Bobilen som står parkert i oppkjørselen får ikke luftet seg så mye i løpet av sommeren, og de kan heller ikke tilbringe hele sommeren på hytta selv om de er pensjonister.
– Noe skal man jo holde på med. Jeg synes det er en fin hobby, sier Philip, og kona samstemmer.
– Vi sliter litt med kroppen begge to, da er det fint å ha en hobby der vi kan være i bevegelse og holde på ute, mener hun.
DENNE REPORTASJEN HAR TIDLIGERE STÅTT PÅ TRYKK i BLADET PENSJONISTEN NR 4 2018.
Har du også lyst på drivhus?Nå får du gode tilbud hos Grønt Fokus. (ANNONSELENKE)

Innlegget Fullstendig dilla på fuchsia og pelargonia dukket først opp på Spirea.no.