Vi hadde en peis som tok opp «halve stua» og som trengte to sekker ved for å bli varm. Nå har vi byttet ut «vedsluket» med en moderne rentbrennende ovn. Se så fint det ble!
Vårt hus ble bygget i 1986, og på den tiden var det tydeligvis moderne med veldig store vedovner og peiser. Peisen vår var en diger murt koloss med peisinnsats som virkelig ruvet i rommet.
Noen ganger er det det jo større jo bedre, men det var definitivt ikke tilfelle med vår «gigapeis». For å i det hele tatt få den i gang gikk det bortimot en sekk bjørkeved, og for å holde den i gang gikk det en sekk til.

To vedkubber er nok
Forandringen ble derfor helt enorm da vi tidligere i høst fikk satt inn en splitter ny og moderne rentbrennende ovn fra Nordpeis i stua. Legg inn to-tre vedkubber, og den holder seg varm hele kvelden!
Hvis du lurer på å skifte ut en gammel vedovn eller peis med en rentbrennende ovn, er det ikke noe mer å lure på, bare gjør det!
Kjempeutvalg av interiør på nett til lave priser hos Jotex (Annonselenke)
Bor du på landet og har gratis ved, er det kanskje ikke så nøye, men for oss som må kjøpe veden i sekk er det mye verdt å få et mindre vedforbruk. Det at en rentbrennende ovn i tillegg er langt bedre for miljøet enn det gamle «vedsluket» gjør oss enda mer fornøyd med valget.

Vi bor nemlig sentralt i Oslo, og her har det faktisk vært snakk om å forby de gammeldagse ovnene for å bedre luftkvaliteten. Siden vi bor innenfor Ring 3 får vi også 6000 kroner i støtte for å skifte ut ovnen.
Myndighetenes krav
I 1998 kom det krav om at alle ovner som selges skal være rentbrennende. Kravet fra myndighetene kom først og fremst av hensyn til forurensing. Og allerede i «første generasjon» rentbrennende ovner ble sotutslippet redusert med 90 prosent sammenlignet med gammeldagse ovner.
Mindre sotutslipp gjør at faren for pipebrann blir mye mindre, og du trenger knapt å få besøk av feieren lenger.

Du har sikkert hørt begrepet «fyre for kråka». Det er det du i praksis gjør med en gammeldags ovn. Den slipper mesteparten av varmen opp i pipa og deretter rett ut. En gammeldags ovn kunne ha en virkningsgrad på 40 prosent. Vår peis hadde sannsynligvis enda dårligere virkningsgrad med tanke på hvor enormt mye ved den brukte.
En moderne rentbrennende ovn utnytter veden 75-80 prosent, slik at du vil oppleve å bruke halvparten så mye ved som du gjorde før du skiftet ut ovnen.
Skap ditt nye hjem: Se de smarte produktene fra Lunehjem.no (Annonselenke)
Glassene holder seg renere
Kort fortalt er dagens moderne ovner “isolert” i nedre del av brennkammeret, noe som gir en mye høyere forbrenningstemperatur. Videre blir det tilført ekstra luft til de uforbrente gassene i toppen av bålet, som sørger for at også disse forbrennes.
Det har også skjedd veldig mye med designet på vedovner de siste årene. Mens du tidligere måtte ha en åpen peis for å kunne se flammene, kan du nå få lukkede vedovner med glass som gir godt innsyn.
Vår modell heter Nordpeis Duo 4 og har vinduer på tre sider. Det betyr at vi kan sitte og se på «bålet» fra sofaen, og det liker vi veldig godt.

En annen fordel med nye ovner er at høyere temperatur i brennkammeret bidrar til renere glass på dørene. De må naturligvis pusses av og til, men de soter ikke igjen med en gang sånn som glassdørene på den gamle peisen vår gjorde.
Pass på å gjøre det lovlig
Har du en vanlig gammeldags vedovn og ønsker å bytte denne ut med en ny rentbrennende ovn, er det sikkert det er så mye jobb. Du kan faktisk gjøre jobben med å skifte ut ovnen selv, men du må noen til å godkjenne at installasjonen er gjort riktig. Dette kan være feieren eller en installatør med sentral godkjenning. Og kommunen skal ha beskjed om at du har satt inn ny ovn uavhengig av om du har gjort det selv eller leid inn fagfolk til å gjøre jobben for deg.
Hvis du har gulv av brennbart materiale, så skal det monteres en plate foran peisovnen. Denne skal dekke minimum 30 centimeter foran ovnsinnlegget. Merk at du ikke skal ha møbler, inkludert vedkurv, nærmere enn 60 centimeter foran eller på siden av peisovnen.
Ikke betal mer enn nødvendig Kjøp byggevarene på nett hos Byggmax.no (Annonselenke)
Frem med slegga
Som tidligere nevnt hadde vi altså en kjempestor murt peis som tok opp mye plass i stua. Hvordan i all verden fikk vi fjernet denne, lurer du kanskje på?

Svaret er at vi brukte slegge. Det vil si; Bjørnhild brukte slegge.
I forbindelse med oppussing av nesten hele huset i sommer fant vi ut at vi like godt kunne starte med å fjerne peisen. Det viste seg å være en stor jobb, med mye støv. Vi tok vekk så mye vi kunne av møbler og andre ting før vi satte i gang, men måtte uansett vaske alt etter at peisen var borte.

Vi satt også igjen med et par tonn murstein som vi heldigvis kunne grave ned på tomta.
Ble du inspirert av å lese dette? Før du finner fram slegga, si fra til naboene, «slegging» på murstein bråker noe helt forferdelig.
Innlegget Fra «vedsluk» til rentbrennende moderne ovn dukket først opp på Spirea.no.