Den historiske rosehagen i Alshaug prestegård i Stadsbygd består nå av over 200 rosebusker av 70 forskjellige sorter – med fantastisk duft.
Det opprinnelige hageanlegget ble påbegynt i 1720-årene av prost Stub, som plantet flere eldre løvtrær, mest ask i hagen ved Trondheimsfjorden.
Clik here to view.

Inspirert av Frankrike og England
I årene 1810-1812 fikk prost Rønne kjørt til 1000 lass god matjord på området for å anlegge en parklignende hage ved prestegården. Rønnes hageplan er tydelig inspirert av både fransk og engelsk hagearkitektur med spaserganger og et vell av rosetrær og andre prydbusker.
Clik here to view.

I et brev til sin bror i Danmark skriver Rønne begeistret:
«Den smukke prestegårdshaven – den er et paradis og en edens have her i bygden.»
Clik here to view.

Clik here to view.

Forbilde for andre hager
Prestegårdshagen har opp gjennom årene vært et forbilde og en inspirasjon for bygdefolket til å gjøre det trivelig rundt husene. Men i mange år ble hagen neglisjert etter 1935, da det ikke lenger var tjenestefolk i arbeid på prestegården, og staten skjøv ansvaret for hagen over på en travelt opptatt prestefamilie. Resultatet ble at hagen ble et villnis, overgrodd av skvallerkål og kjempebjørnekjeks.
Clik here to view.

I år 2000 satte Johan Rein og andre hagelagsmedlemmer i gang med å få den gamle hagen tilbake til fordums prakt. Opprinnelig var planen å plante 7-8 av de vanligste historiske rosene, men samlerinteressen tok overhånd. På det meste har det vært 230 roser av 70 ulike sorter i prestegårdshagen.
Clik here to view.

– Vi har nå organisert stellet av rosehagen slik at noen ivrige hagefolk har ansvar for hver sin parsell, forteller Johan Rein.
Clik here to view.

Les også: Rein hageglede i over 40 år
Rosehagen er en del av Museet Kystens Arv, og har gratis inngang for alle som vil komme i hagen og se. Vanligvis er blomstringen på sitt fineste fra midten av juli, det kommer an på vær og temperatur.
Historiske roser
Definisjonen på historiske roser er sorter som ble utviklet før år 1867. De fleste historiske rosene er engangsblomstrende.
Clik here to view.

Mange av de gamle norske rosene kom til Norge med prester og munker, og ble plantet i prestegårdshager. Fra prestegårdene gikk de videre til bygdens gårder og hager, i form av stiklinger som gjerne ble gitt som vennskapsgaver. Noen av disse har overlevd i generasjoner uten mye stell.
Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.

De siste årene har de historiske rosene kommet til heder og verdighet igjen, og er å få kjøpt i mange hagesentre. Eksempel på historiske roser som stadig er populære er Hurdalsrosen, Maidens Blush, Rose de Rescht, Louise Odier og Mme Hardy.
Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.

Innlegget Rosene dufter i prestegården i Stadsbygd dukket først opp på Spirea.no.