Den gamle parketten lot seg ikke slipe mer, så da var løsningen å legge nytt gulv på stue og kjøkken. Vi valgte laminat, og er kjempefornøyde med resultatet.
Man kan si mye pent om parkett, men for vår familie har det vist seg at parkettgulv ikke har vært den beste løsningen. For mens laminatgulvet tåler bortimot alt og holder seg like fint i årevis, blir parketten ripete og slitt på ganske kort tid. I hvert fall er det sånn hos oss. Vi har prøvd ulike typer parkett i ulike prisklasser, men det har rett og slett ikke funket.
Laminat av god kvalitet
Da vi skulle ha nytt gulv i vår kombinerte «stue- og kjøkkenavdeling», var vi derfor ikke i tvil om at vi ønsket å legge laminatgulv. Og siden dette er et rom med så mye gåing og subbing og herjing, ville vi også være sikre på at laminatgulvet var av god kvalitet.
Clik here to view.

Da vi la gulv i gangen valgte vi klikkvinyl – les om det her.
Fra tidligere har vi svært god erfaring med Pergo, som er laminatgulv i det øvre prissjiktet. Modellen vi valgte denne gangen heter rett og slett eik, og har lange en-stavs planker. Det er en «trelignende» struktur i overflaten og du skal komme ganske nært innpå for å kunne se at det ikke er parkett.
Det å legge laminatgulv har vi gjort mange ganger før, så vi var ikke så redde for akkurat den arbeidsoppgaven. Men vi har aldri lagt så mange kvadratmeter på én gang før.
Clik here to view.

Clik here to view.

Det viste seg at det gikk veldig bra, takket være et gulvleggerteam som samarbeidet bra, samt godt verktøy.
Sirkelsag og stikksag
Tidligere har vi lagt laminatgulv uten et eneste «motorisert» verktøy tilgjengelig. Det betyr MYE saging for hånd. Vi priste oss derfor lykkelige for våre to utmerkede sager: Sirkelsag og stikksag.
Clik here to view.

Sirkelsaga kapper plankene kjapt og rett, og en elektrisk stikksag er genial når du trenger å tilpasse ved lister, i hjørner, etc.
Clik here to view.

I tillegg bruker vi et leggesett beregnet på laminat, som består av noen avstandsklosser og tre spesialverktøy for å banke hver enkelt planke på plass. Og så naturligvis målebånd, blyant og vinkeljern, pluss en hammer, mer trengs ikke for å bli gulvlegger.
Clik here to view.

Klikk på plass
Mange kaller laminatgulv for klikkgulv, men det er ikke alltid det «klikker» på plass med en gang. Trikset er å få planken ned i sporet på langsiden, og så banke den helt på plass på kortsiden.
Clik here to view.

Det er en stor fordel å være to når man legger gulv, både fordi det er lettere å måle opp lengder og fordi det er enklere å få plankene på plass i sporet da. Og så er det naturligvis hyggelig å jobbe sammen.
Clik here to view.

Clik here to view.

Som sagt: Vi synes gulvet ble utrolig fint, og selv med mye saging og tilpassing i kriker og kroker var det ikke vanskelig å legge. Det er sikkert mye av oppussingsarbeid det er smart å leie folk til å gjøre, men akkurat gulvlegging klarer vi fint selv.
Les også:
Male trapp: Fra slitt furu til lekker grå
Slik får du et pent resultat når du maler vegger
Les denne før du begynner å fjerne tapet
Clik here to view.

Innlegget Slik la vi 42 m2 laminatgulv på to dager dukket først opp på Spirea.no.