Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 674

Plant roser og klematis riktig

Skal du få rosene til å klare seg gjennom vinteren, må du huske å plante dem dypt nok. Gjerne 10 cm dypere enn podestedet.

Hagen vår er ikke spesielt godt egnet for roser, men nå har vi fått lov til å plante en klatrerose på tomta til nærmeste nabo. Der er det nemlig både nok sol og dyp nok jord til at en rose vil trives.

Klematis og roser i blomstertårn

I helga snekret Tore og Andreas to fine blomstertårn av materialer vi hadde til overs.  Vi har plantet en Lykkefund rose i det ene tårnet, og en klematis Jackmanii i den andre.

Ideen med blomstertårnene er at plantene først skal vokse opp på innsiden av tårnet, og deretter «lene seg over kanten» på utsiden. Om noen år håper vi at blomstertårnene blir som to store tuer bestrødd med blomster.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
I disse «twin towers» håper vi det skal bli flott blomstring etterhvert.

Klatreplanter er veldig fine, men det er ikke helt ideelt å plante dem inntil en trevegg. Det kan fort bli et fuktig miljø inne ved veggen og danne grobunn for sopp og råte. Skal du ha klatreplanter på veggen bør du i hvert fall bruke et espalier som lett kan tas ned for eksempel når du skal male huset.

Hvor lurt eller ikke lurt det er med klatreplanter på veggen kommer også an på om det er på sol- eller skyggesiden, og hvilken klatreplante det er. For eksempel eføy eller villvin ville vi vært forsiktige med å la klatre på en trevegg fordi de har «sugekopper» som setter seg fast i veggen, i praksis umulig å få vekk.

Les også: Dekk veggen med klatreplanter

Men selv om du er redd for veggene dine, er det mange måter å bruke klatreplanter i hagen, for eksempel kan du lage et blomstertårn som det vi har gjort. Eller du kan la plantene dekke en stygg mur.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Blomstertårnet ble skrudd fast i muren i bakkant så det ikke skal blåse ned. Det blir et fint klatrestativ for klatrerosen vi har kjøpt.
Planting av roser

For mange er roser selve definisjonen av hageglede. Vi er ikke så «rosegale», men synes det er gøy å prøve stadig nye planter.

Det viktigste for at en rose skal trives i hagen, er at det er dyp nok jord, og at den plantes på et solrikt sted.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Vår nærmeste nabo har latt oss få lov til å plante litt også i hans hage. Til glede for alle.

De fleste vakre rosesortene du får kjøpt i hagesenteret er nemlig podet på en grunnstamme som er mer hardfør enn rosen «på toppen».

Når du kjøper en rose som står i potte vil du se en liten klump rett over pottekanten, dette er podestedet.

Poding kalles også okulering, og er rett og slett at to ulike planter er «sveiset» sammen. Altså podet. Syriner og frukttrær er som regel også podet.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Roses skal plantes dypt, minst 10 cm dypere enn podestedet.

Når du planter roser skal podestedet, altså der forgreiningen begynner, plasseres minst 10 cm under bakken. Dette er for å beskytte rosene mot å fryse om vinteren, og for å hindre at det kommer villskudd fra grunnstammen.

Det ser veldig rart ut å plante så dypt, men det er faktisk helt avgjørende for å kunne lykkes med roser.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Planen er å tvinge greinene til å holde seg på innsiden av rammen helt til klatrerosen har nådd toppen av tårnet.

Lurer du på hva villskudd er? Det er skudd som kommer fra under podestedet, og som hvis de får stå får roser som ser ut som en villrose (gjerne enkle, rosa blomster).

Får rosen villskudd selv om den er plantet dypt, kan de rives vekk, helst ikke klippes, da kommer det bare flere.

Roser er også næringskrevende planter, så før du planter må du lage et dypt og ganske stort hull som du fyller med kugjødselkompost og eventuelt plantejord fra sekk dersom du ikke har spesielt næringsrik jord der du planter.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Vanning er viktig ved all nyplanting, og særlig når du planter roser.

Vann godt ved planting, la gjerne rosen stå i en bøtte med vann en stund før du planter den. Og så er det viktig å vanne jevnlig til røttene har etablert seg.

Planting av klematis

Klematis er også en næringskrevende plante som vi har slitt litt med å lykkes med. Både i vår nåværende hage og der vi bodde før har vi opplevd at plantene har fått soppsykdommer visnesyke, selv om vi har prøvd å stelle etter alle kunstens regler.

Visnesyke arter seg slik at klematis først ser ut til å komme fint opp om våren, men så begynner den å visne en stund utpå sommeren.

Planten dør ikke, den kommer opp igjen neste år, men så har det hos oss vært «samme prosedyre som forrige år».

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Klematis Jackmanii er en av de mest brukte storblomstrede klematis.

Vi prøver imidlertid på nytt på et nytt plantested.

Klematis bør også plantes dypt, da vil den utvikle et bedre rotsystem. Og som for roser er det smart å legge kugjødselkompost i plantehullet, og vanne godt.

Det som også er spesielt med klematis er at den liker å gjødsles med beinmel. Det holder planten sterkere mot sykdom.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Klematis klarer ikke å klatre helt av seg selv, men må bindes opp i begynnelsen.

Tips: Det er vanskelig å få klematis til å trives inntil husveggen, det blir for tørt. Lag heller et espalier midt i et bed som den kan klatre på. Klematis trenger også å bindes opp den første tiden, den klatrer ikke på egen hånd.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Når du graver i jorda, kan det dukke opp mye rart. Som denne metall-gjenstanden vi ikke aner hva er for noe…

Innlegget Plant roser og klematis riktig dukket først opp på Spirea.no.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 674