I skrivende stund har det ikke regnet på flere uker, og Yr melder bare sol og varme også i dagene fremover. Hva skjer med plantene i hagen når det går så lang tid uten regn?
Mangel på regn pleier som regel ikke å være et problem i sommer-Norge, men nå i mai måned har vi opplevd veldig spesielle værforhold.
Det har vært «tropevarme» med opp temperaturer opp mot 30 grader – litt av en overgang etter den kaldeste og mest snørike vinteren i «manns minne».
Clik here to view.

Mange steder i landet har kommunen innført restriksjoner på bruk av vann til vanning i hagen. Det er imidlertid fullt mulig å vanne uten å sløse med vannet.
Verst for krukkene
Det er spesielt planter som står i krukker som er utsatt for å tørke ut. Her kan jo røttene kun «drikke» vann som befinner seg inni krukkene. Særlig hvis det er varmt og samtidig vind, kan krukkene tørke ut.
Uansett hva kommunen sier: Planter i krukker må få vann nå.
Clik here to view.

Men for å spare mest mulig på vannet bør du vanne om kvelden eller tidlig om morgenen, ikke midt i solsteiken.
Det kan også være en idé å flytte krukkene inn i skyggen i den verste solperioden på dagen hvis det er veldig varmt på terrassen. Planter som står i små krukker bør kanskje også plantes over i noen større for å slippe å tørke ut i ett sett.
Dersom plantene virkelig henger med hodet uansett hva du gjør, kan du bedrive «nødhjelp» ved å klippe dem ned litt slik at vannbehovet blir mindre.
Selvvanningspotter er også lurt å bruke på planter som trenger mye vann – da får de jevn vanning og det er best for plantene.
En annen løsning som fungerer veldig bra for krukker er å bruke et automatisk dryppvanningssystem med timer.
Clik here to view.

Les også: Automatisk vanning redder krukkene i varmen
Plantene i hagen
Planter som står i bed har som regel dype røtter og vil klare å hente vann selv om det ikke regner på noen dager. Men når det er snakk om så lange tørkeperioder som vi har opplevd nå, vil det kunne være nødvendig å vanne hagen også.
Som for krukkene gjelder det her at du bør vanne om kvelden eller morgenen, for å unngå at mesteparten av vannet fordamper.
Skal du sette på vannsprederen bør du også stille den slik at du kun vanner der det er nødvendig for å ikke sløse med kommunens vannressurser.
Clik here to view.

En bedre løsning er imidlertid å legge ut en svetteslange i bedene. Da får du vannet akkurat der det trengs, ikke «opp i lufta».
Du kan naturligvis også gå rundt med hageslangen og vanne hver enkelt plante, men for at dette skal ha effekt må du vanne ganske lenge. Det å vanne litt i overflaten har liten effekt – skal du først vanne bør plantene få en skikkelig rotbløyte.
Clik here to view.

Vent med planting
Når det er så varmt som det er nå, er det lurt å vente litt med planting og flytting av busker og stauder. Nyplantede planter trenger nemlig mye vanning den første tiden for å få etablert seg skikkelig på voksestedet.
Skal du dele eller flytte stauder bør du også vente med det til tropevarmen har gitt seg. Det vil skje…
Og hvis du likevel velger å grave opp plantene er det viktig å få med en stor rotklump og å vanne godt de første dagene.
Clik here to view.

Innlegget Hva skjer med plantene i tropevarmen? dukket først opp på Spirea.no.