Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 674

Hva skjer med plantene i tropevarmen?

I skrivende stund har det ikke regnet på flere uker, og Yr melder bare sol og varme også i dagene fremover. Hva skjer med plantene i hagen når det går så lang tid uten regn?

Mangel på regn pleier som regel ikke å være et problem i sommer-Norge, men nå i mai måned har vi opplevd veldig spesielle værforhold.

Det har vært «tropevarme» med opp temperaturer opp mot 30 grader – litt av en overgang etter den kaldeste og mest snørike vinteren i «manns minne».

Image may be NSFW.
Clik here to view.
En svetteslange er den mest effektive måten å vanne på hvis vi skal bruke minst mulig vann til mest mulig nytte.

Mange steder i landet har kommunen innført restriksjoner på bruk av vann til vanning i hagen. Det er imidlertid fullt mulig å vanne uten å sløse med vannet.

Verst for krukkene

Det er spesielt planter som står i krukker som er utsatt for å tørke ut. Her kan jo røttene kun «drikke» vann som befinner seg inni krukkene. Særlig hvis det er varmt og samtidig vind, kan krukkene tørke ut.

Uansett hva kommunen sier: Planter i krukker må få vann nå.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
I denne plantekasse fra BEDD har vi nylig plantet kattemynte sammen med rødt prydgress. For at de skal kunne etablere seg skikkelig trengs det ekstra vanning.

Men for å spare mest mulig på vannet bør du vanne om kvelden eller tidlig om morgenen, ikke midt i solsteiken.

Det kan også være en idé å flytte krukkene inn i skyggen i den verste solperioden på dagen hvis det er veldig varmt på terrassen. Planter som står i små krukker bør kanskje også plantes over i noen større for å slippe å tørke ut i ett sett.

Dersom plantene virkelig henger med hodet uansett hva du gjør, kan du bedrive «nødhjelp» ved å klippe dem ned litt slik at vannbehovet blir mindre.

Selvvanningspotter er også lurt å bruke på planter som trenger mye vann – da får de jevn vanning og det er best for plantene.

En annen løsning som fungerer veldig bra for krukker er å bruke et automatisk dryppvanningssystem med timer.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Med et krukkevanningssystem med dryppvanning slipper du å få noen til å vanne i ferien, og kan komme hjem til frodige planter.
Les også: Automatisk vanning redder krukkene i varmen
Plantene i hagen

Planter som står i bed har som regel dype røtter og vil klare å hente vann selv om det ikke regner på noen dager. Men når det er snakk om så lange tørkeperioder som vi har opplevd nå, vil det kunne være nødvendig å vanne hagen også.

Som for krukkene gjelder det her at du bør vanne om kvelden eller morgenen, for å unngå at mesteparten av vannet fordamper.

Skal du sette på vannsprederen bør du også stille den slik at du kun vanner der det er nødvendig for å ikke sløse med kommunens vannressurser.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Du kan bruke svetteslanger til å vanne med både i bed, kasser og krukker. Når du skrur på vannet vil det piple ut fra slangen, som om den svetter.

En bedre løsning er imidlertid å legge ut en svetteslange i bedene. Da får du vannet akkurat der det trengs, ikke «opp i lufta».

Du kan naturligvis også gå rundt med hageslangen og vanne hver enkelt plante, men for at dette skal ha effekt må du vanne ganske lenge. Det å vanne litt i overflaten har liten effekt – skal du først vanne bør plantene få en skikkelig rotbløyte.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Innen vanning har heldigvis de ulike produsentene blitt enige om en felles standard. Det er samme koblinger hos alle.
Vent med planting

Når det er så varmt som det er nå, er det lurt å vente litt med planting og flytting av busker og stauder. Nyplantede planter trenger nemlig mye vanning den første tiden for å få etablert seg skikkelig på voksestedet.

Skal du dele eller flytte stauder bør du også vente med det til tropevarmen har gitt seg. Det vil skje…

Og hvis du likevel velger å grave opp plantene er det viktig å få med en stor rotklump og å vanne godt de første dagene.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Vær litt forsiktig når du legger ut svetteslangen så du ikke ødelegger plantene.

Innlegget Hva skjer med plantene i tropevarmen? dukket først opp på Spirea.no.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 674