Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 674

Sliten dass ble lekkert mini-bad

Plutselig en dag begynte doen på gjestetoalettet å lekke vann, og dermed var det bare å sette i gang med å pusse opp. Se så fint det ble!

De siste årene har vi hatt mange prosjekter i hagen, slik at oppussing inne ikke har vært så høyt prioritert. Men nå har vi tenkt å gjøre litt, og startet like godt med husets minste rom. Og det er virkelig lite – bare 1,7 kvadratmeter.

Gjestetoalettet i øverste etasje var ganske slitent, med en WC som surklet og rant hele tiden. En dag gikk surklingen over til å bli vannlekkasje, men heldigvis var vi hjemme og fikk stengt av vanntilførselen.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Endelig har vi fått ny do på plass, og den lager ikke lyd!
I gang med oppussing

Skulle vi først ha ny do, fant vi ut at vi også skulle benytte anledningen til å male tak og vegger, samt legge nytt gulv. De lyseblå veggene var ganske slitne, taket var gulnet og gulvbelegget hadde også sett sine beste dager for mange år siden.

Dermed satte vi i gang. Etter at rørleggeren hadde koblet fra og fjernet det ødelagte toalettet, rev vi opp gulvbelegget for å sjekke at det ikke var fukt under etter vannlekkasjen. Det var det heldigvis ikke.

Selv om rommet som nevnt er lite, er det likevel ganske mye jobb å male tak og vegger hvis det skal bli bra. Det tar i hvert fall ganske lang tid.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Alle sprekker og hull bør sparkles før maling for å få et godt sluttresultat. I hjørnet har vi brukt akryl.
Husk: Sparkle først

Som med alt annet er grunnarbeid avgjørende for å få et godt resultat. Før du kan tenke på å begynne å male må alle hull og ujevnheter sparkles.

Vi brukte Jotun finsparkel, den fungerer bra til sparkling når underlaget er gips eller sponplater.

Så skal sparkelen tørke til neste dag, så er det å pusse ned så det blir slett. Er det fortsatt ujevnheter kan du sparkle en gang til, vente et nytt døgn etc.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Skru av metallhengsler og andre løse ting så slipper du å bruke så mye tid på maskering. Som du ser: det burde forrige maler også tenkt på.
Start med taket

Når du setter i gang med å male er vår erfaring at det som regel er best å gjøre ferdig taket først. Uansett hvor forsiktig du er, er det fare for å sprute/søle.

Kan du unngå å ta av taklistene er det også en fordel, det er noe herk å sette opp nye lister i taket.

Selve taket og taklistene kan males med samme type maling, vi brukte Gjøco Proff tak og grunning som er en vannbasert maling spesielt beregnet på å bruke i tak. Bruk rull når du maler taket.

Tips: Husk å pakke rull og pensler inn i plast mellom hvert strøk, det er bedre enn å vaske mellom hver gang.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Uansett hvor nøye du er, kommer du til å søle maling. Hvis du starter øverst og jobber deg nedover slipper du å dekke til alt med tape og plast.

Etter to strøk i taket, samt at vinduskarm og dørkarm hadde fått to strøk oljemaling, var det tid for å gyve løs på veggene. Men hvilken farge skulle vi velge?

Trendfarger på veggene

Tidligere var veggene lyseblå. Greit nok det, men fint med litt forandring når vi først skulle male. I kjelleren hadde vi to spann med en ny type maling fra Beckers, Mood Velvet Color, som vi hadde fått som vareprøver. Dette er helmatt maling til vegg. Det ene spannet inneholdt maling av fargen «Innerlig 810», som kan beskrives som en slags gammelrosa. Det andre spannet var «Trofast 861», en myk grønn pastelltone.

Kunne disse to fargene gå sammen?

Ja, det kunne de. Vi malte derfor 1 vegg (den største) i Trofast og de 3 andre i Innerlig. Resultatet synes vi ble veldig fint!

Image may be NSFW.
Clik here to view.
En ny og mer moderne lampe har vi også fått på plass.

Vi har forøvrig sett i blader og hos interiørbloggere at disse to fargene og helmatt maling på veggene er supertrendy. Det er nemlig slutt på at det skal være hvitt overalt, nå er det farger som gjelder.

Laminat á la fliser

Til slutt sto gulvet for tur. Her hadde vi kjøpt klikklaminat som skulle erstatte det gamle gulvbelegget. Laminatet har en overflate som ser ut om det er fliser, mørk grå skiferfarge.

Det er ikke store jobben å legge laminat på et så lite rom, men det er greit å planlegge på forhånd hvordan mønster og kapping blir. Proffene kapper på hver side slik at mønsteret blir symmetrisk, det gjorde ikke vi. Men resultatet ble etter vår mening ganske bra likevel.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Vi beholdt den gamle servanten og speilet, men kjøpte ny hylle med knagg under, Brickan fra Ikea.

Og til slutt gjenstår det som nesten er viktigst når du pusser opp: Lister. Du vil ikke tro hvor mange det er som utsetter listingen til «senere», hvilket betyr rett før de skal ha visning for å selge huset.

Det er ingen heksekunst å liste, men du trenger en god sag med gjerding og helst en spikerpistol.

Vi har begge deler, da går det ganske kjapt. Og så er det viktig å være nøyaktig når du måler.

Gulvlister får du kjøpt ferdig grunnet. For å en fin finish er det lurt å gå over med akryl i alle spikerhull og skjøter, og helst male et strøk med hvitt helt til slutt. Bruk helst oljemaling eller en annen maling beregnet på lister, den sitter bedre og er lettere å vaske av.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Små detaljer som disse plantene (plast) og et maleri fra barnehagetiden gjør badet til et hyggeligere sted å være.
Siste finish

Noe av poenget med å pusse opp er å få en liten forandring, og da er det fint å innrede med noen nye interiørelementer. Vi tok en tur på Ikea og kjøpte nye hyller, håndklær, dorullholder og noe annet småtteri. Det eneste vi beholdt fra det «gamle» badet var speilet.

Resultatet synes vi ble kjempebra. Fra å ha et gjestetoalett som det var litt flaut å vise frem, har vi fått et lekkert lite mini-bad som vi gjerne bruker selv også.
Les også:
Tøft ungdomsrom i supermatt blåfarge
Mal huset selv på et par helger
Beise terrasse med magisk pensel

Innlegget Sliten dass ble lekkert mini-bad dukket først opp på Spirea.no.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 674