Lavendel er en av våre favorittplanter, lukter godt og blomstrer lenge. Men når lavendel har stått i noen år, blir den ofte litt stranten og brun og bør derfor beskjæres.
De fleste ser vel på lavendel som en staude, men egentlig er den en liten busk. Du skal med andre ord ikke klippe den helt ned til bakken slik du kan gjøre med de fleste stauder.
Clik here to view.

Lavendel blir finest hvis du klipper den litt tilbake i en rund tueform. Du bør ikke klippe for langt tilbake til brun ved, da den bryter dårlig fra hard ved. Men hvis det er noen av greinene som er veldig brune og treete, kan du klippe dem helt ned til basis og håpe på at det kommer noen nye skudd langt ned på planten. I prinsippet det samme som når du beskjærer busker, bare det at du ikke kan kutte hele plante for langt ned.
Clik here to view.

Clik here to view.

Her i vår hage i Oslo går det veldig fint å overvintre lavendel både i krukker og bed. Det er litt forskjell på sortene – noen er hardføre til H4 mens andre ikke tåler norsk vinter. De fleste sorter «vanlig» lavendel (Lavandula angustifolia) går bra, de kalles også engelsk lavendel. Men den typen som heter fransk lavendel (Lavandula stoechas) er ikke vinterherdig og må derfor regnes som en sommerblomst.
Clik here to view.

Clik here to view.

Et tips når du skal kjøpe lavendel er å kjøpe noen som står ute i hagesenteret og ikke inne i en blomsterbutikk. De som står ute er forhåpentligvis dyrket ute og ikke i drivhus.
Vår erfaring er at lavendel ikke er så vanskelig å lykkes med, men det er viktig at den står i sol og i sandholdig, godt drenert jord. Den tåler tørke bedre enn å stå for vått, det er tross alt en middelhavsplante.
Clik here to view.

Clik here to view.

Les også:
Hvordan redde et gammelt frukttre med beskjæring
Stauder med lang blomstringstid
Innlegget Slik får du tett og fin lavendel med beskjæring dukket først opp på Spirea.no.