Fløte, sukker, sirup og smør – hva blir det? Kjempegode karameller som du kan spise selv eller gi bort i julegaver.
Er du glad i Smørbukk-karameller, vil du garantert sette pris på denne oppskriften. Hjemmelagde karameller er supert julegodt, og hvis du pakker dem pent inn i cellofan er det veldig fine julegaver til de som har sans for søte saker.
OBS: De passer dårlig til folk med gebiss eller tannregulering.
Clik here to view.

Trikset med å få vellykkede karameller er at du koker blandingen akkurat passe lenge. Hvis de koker for kort tid, vil de bli alt for klissete. Men koker de for lenge, blir det knekk i stedet for seige karameller.
Første gang vi prøvde oss, ble karamellene for klissete, men ved andre gangs testing fikk vi karameller med perfekt konsistens. Hvis du bruker en veldig vid kjele med tykk bunn går det fortere.
Oppskriften vi brukte er hentet fra Matprat.no.
INGREDIENSER
(Cirka 50 karameller)
- 3 dl kremfløte
- 2 dl sukker
- 1 dl lys sirup
- 100 g smør i terninger
FREMGANGSMÅTE
- Hell sukker, fløte og sirup i en vid, tykkbunnet kjele. Bland sammen med en tresleiv og kok opp under stadig omrøring.
- Skru ned varmen litt og la blandingen fortsette å koke mens du rører. Det tar vanligvis cirka 30 minutter til den tykner nok, men det kommer an på kjelen og om du lager en større porsjon.
Clik here to view.

- Ta dråpetesten: Bruk en teskje og ta en dråpe karamell i et glass kaldt vann. Hvis karamellen stivner og du kan forme den til en kule, er den ferdig. Hvis ikke kan du koke den litt lenger.
- Tips: Du kan bruke steketermometer for å sjekke når blandingen er ferdig, den skal være cirka 120 grader.
- Når karamellblandingen har bestått dråpetesten, tilsetter du smøret, rør godt inn.
- Kle en liten langpanne med bakepapir og hell karamellmassen over. Pass på at du ikke brenner deg. La karamellen avkjøles i kjøleskapet.
Clik here to view.

- Snu formen på hodet og hvelv ut den stive karamellmassen. Ta av bakepapiret og skjær opp i passe store biter. Er karamellen litt hard, lar du den stå en stund i romtemperatur før du skjærer.
- Pakk hver bit inn i cellofan eller bakepapir. Aluminiumsfolie funker også. Skal karamellene stå lenge før de spises, bør de stå i kjøleskap, hvis ikke blir de veldig klissete.
Innlegget Julegavetips 4: Fløtekarameller dukket først opp på Spirea.no.