Skal du på ferie snart, og har ingen til å passe tomatplantene? Vi tester en ny type selvvanningspotter som både ser flotte ut og kan brukes utendørs.
Selvvanningspotter var skikkelig trendy til store inneplanter på 1980-tallet, men de så ikke alltid så lekre ut. Men utrolig praktisk å slippe å vanne så ofte!
Spirea fikk i år et sett med store selvvanningspotter fra Krifon – som har perfekt størrelse til å bruke til tomatplantene våre. De ser også flotte ut og kan uten problem brukes utendørs selv om det regner. Overskuddsvann vil renne ut så lenge du har fjernet en kork i bunn.

Ferievanning
Nå er det som kjent ganske sjelden at det er sol hele sommeren i Norge, men du kan være sikker på at dette skjer akkurat når du er bortreist… En stor tomatplante trekker mye vann, og er du borte i en uke eller mer, bør du sørge for en form for ferievanning.
Vi har tidligere brukt dryppvanningssystem med timer, som vi har stilt inn til å vanne litt hver dag. Dette er vel og bra hvis sola skinner, men dersom det regner mye kan plantene få vel mye vann.

Med selvvanningspotter kan plantene ta det vannet de trenger. Det er også en fordel for plantene med undervanning, da det er røttene og ikke selve planten som skal vannes.
NB: Husk også gjødsling – er du bortreist kan du med fordel bruke langtidsvirkende pellets-gjødsel som du legger oppå jorda.
Liker å komme ut
Vi pleier alltid å ha en god del tomatplanter på terrassen. Vi starter med å så innendørs i mars, og pleier og stuller med plantene helt til det er på tide å plante dem ut i slutten av mai. På grunn av sein og kald vår i år, kom ikke plantene ut før i juni!

Som oftest ser plantene litt spinkle ut mens de står inne – det er nemlig aldri nok lys. Men når de bare kommer seg ut, blir de fort flotte og mørkegrønne. Vi har de siste par årene plantet i jord fra hagen, i blanding med kugjødselkompost.
Som sagt er «årets tomatnyhet» at vi har plantet alle «barna» i selvvanningspotter. Pottene vi har brukt er av merket Lechuza, og hver potte er 20 liter. Produktnavnet er Classico Color 43. Siden vi i år kun har sådd sorter som skal holde seg lave (busktomater), har vi plantet 2 tomatplanter i hver potte.
Vi har også en kasse med 3 deler – hver del rommer 10 liter jord – her står det én plante i hver. Produktnavnet på denne er Trio Cottage 30. Til denne kassen følger det med et eget klatrestativ, noe som er perfekt siden tomatplanter som regel må støttes opp.

Vannmagasin i bunn
Selvvanningspottene fra Lechuza var enkle å montere, det tok ikke mange minuttene for hver potte. Pottene har et vannmagasin i bunn som du fyller opp gjennom et hull på toppen. Det er en flottør som viser hvor mye vann som er igjen i magasinet. Når nivået er på minimum, er det på tide å vanne.
Før du fyller på jord, skal det også legges et lag med en spesiell type sand som følger med pottene, for at røttene lettere skal trekke til seg vannet.
De første 4 ukene anbefales det at du vanner gjennom jorda, da røttene ikke er utviklet nok til å klare å få tak i vannet som ligger i bunn.
Egne løsninger
Mange tomatdyrkere bruker murerbøtter som de lager hull i, og noen lager sine egne selvvanningssystemer. Ikke noe galt om det, men slike løsninger passer som regel bedre i drivhuset enn på uteplassen. Vil du pynte opp med blomster og puter, passer det dårlig med en plastbøtte fra Biltema…
Spirea.no har fått sponset selvvanningspottene som er omtalt i artikkelen av Krifon.
Innlegget Redd tomatplantene med selvvanningspotter dukket først opp på Spirea.no.