Benytt alle finværsdager til å forberede hagen på det som skal senere i vår. Her er noen arbeidsoppgaver du kan gjøre i hagen i mars og april.
For noen dager siden krøp temperaturen over 15 grader her i Oslo, og det er lett å la seg lure til å tro at det snart er sommer. I dag var tempen igjen tilbake til «normalen», 4-5 grader og sur vind. Det kan, og vil, fortsatt komme mange frostnetter, både sør og nord i landet.
Det er derfor alt for tidlig å plante ut sommerblomster og grønnsakplanter før i hvert fall etter 17. mai her vi bor.
Det er likevel mye annet du kan gjøre i hagen nå i mars og april. Og ikke minst er det deilig å omsider kunne holde på ute igjen, etter en lang vinter.
Clik here to view.

Tid for beskjæring
Beskjæring av frukttrær, bærbusker og en del prydbusker og -trær kan du gjøre nå før sevja stiger. Hvis du lurer på hvordan du gjør det har vi laget en beskjæringsguide med video i samarbeid med Hageselskapet.
Det er imidlertid ikke alle busker som skal beskjæres tidlig vår, noen må du vente med å beskjære til etter blomstring.
Har du lavendel skal den ikke klippes helt ned, men kan beskjæres til en liten tue, da blir den tett og fin. Hvis du ikke beskjærer lavendel blir den fort litt brun og stranten nederst på greinene.
Clik here to view.

Rydd i staudebedene
Nå tidlig på våren er det fint å rydde i staudebedene, da har du god oversikt og kan gå i bedene uten å skade plantene.
Bruk en god saks og klipp ned tørre planterester fra i fjor. Løv og planterester kan du klippe opp og strø utover bedet. Du synes kanskje det ser litt «rufsete» ut med det samme, men det kommer jo uansett til å bli dekket av grønne planter i løpet av kort tid.
Clik here to view.

Ved å bruke planterestene som jorddekke gir du gode forhold for mikroorganismer, samt at det blir mindre ugress når du dekker jorda. I en økologisk tankegang er det også lurt å ikke ta vekk næring fra jorda, og de døde planterestene vil komposteres og bli til god jord ved hjelp av meitemarker og andre gode hjelpere.
Clik here to view.

Unntaket er hvis det er planter som har sykdom. Hvis du oppdager dette, bør du fjerne restene av planten og helst brenne opp, eller i hvert fall få det ut av hagen.
Vårstell av plenen
Har du gressplen, kan den med fordel få en dose gjødsel nå. Det beste er å gjødsle rett før et regnvær, eller når det regner. Hvis det ikke er nedbør i sikte kan du sette på vannsprederen.
Hvis du gjødsler nå rett etter at snøen er blitt borte, gir du plenen en kickstart slik at den blir fin og grønn gjennom hele sesongen. Vi pleier å bruke pelletert hønsegjødsel, men du kan også bruke vanlig hagegjødsel/helgjødsel, eller flytende gjødsel spesielt beregnet på plen.
Clik here to view.

Rak lett over med en plastrive og fjern store hauger med løv hvis det ligger på plenen. Men ikke gjør alt for mye med plenen før den har begynt å vokse, da kan du risikere å gjøre mer skade enn nytte.
Tidligere var det vanlig å anbefale å kalke plenen for å få opp pH-verdien etter sur nedbør, men vi har ikke noen stor tro på det, med mindre du har veldig sur jord. Kalk tar ikke mosen, men den kan gjøre det lettere for plenen å ta opp næring fra gjødsel. Uansett bør du ikke kalke hvert år.
Vent en stund før du tar frem plenklipperen første gang. Gresset bør være i god vekst og minst 5 cm langt før du klipper.
Clik here to view.

Så innendørs
Hvis du ikke har gjort det før, er det på tide å så frø innendørs. Tomater, agurk og andre grønnsaker bør i jorda så fort som mulig. Men du bør bruke vekstlys, blir det stusslige planter. Noen sommerblomster kan også sås inne før de plantes ut senere i vår. Følg anvisningene om anbefalt såtidspunkt på pakningen.
Les også: Slik sår vi tomatfrøene våre
Clik here to view.

Innlegget Arbeidsoppgaver i hagen i mars og april dukket først opp på Spirea.no.