Quantcast
Channel: Spirea.no
Viewing all 684 articles
Browse latest View live

Terrengsykling med piggdekk i vinterskogen

$
0
0
I stedet for å sette sykkelen i boden for vinteren, skifter Mette og Elisabeth til piggdekk, og fortsetter å dra på sykkelturer i skog og mark. Is og snø er ingen hindring for de ivrige terrengsyklistene!

For de aller fleste er sykling en sommeraktivitet, men sånn trenger det ikke å være. Utstyrer du tohjulingen med piggdekk kan du sykle både på vei og i terreng hele vinteren gjennom.

Gode piggdekk er en forutsetning hvis du skal sykle om vinteren – både på vei og i terrenget.
Møttes på sykkelen

Mette Jakobsen (48) og Elisabeth Eriksen (42) begynte med terrengsykling for noen år siden. De møttes gjennom et jentekurs i sykkelklubben Frøy i Østmarka i Oslo, og har siden hatt mange fine sykkelturer sammen. Elisabeth jobber til daglig som eiendomsutvikler, pluss at hun driver reisebloggen Globetrotterelisa.com der hun skriver om aktive reiser med og uten sykkel.

Elisabeth har sin egen reiseblogg, der hun blant annet skriver om sykkelferier i Norge og utlandet.

Mette er kulturhistoriker. Begge har alltid hatt en stor interesse for friluftsliv og trening i skog, mark og fjell.

– Jeg hadde syklet en god del før, men mest på grusvei, samt å sykle til jobben. Jeg hadde lyst til å lære stisykling i terrenget, forteller Mette.

Syklene holdes i god stand for å takle utfordringer året rundt. Mette har en sykkel fra Trek, mens Elisabeth sin er Fuji.

Og når damene først prøvde terrengsyklingen, ble de fort hekta. De bor begge i nærheten av Østmarka i Oslo, og sykler gjerne flere ganger i uken, som trening og tur. Om sommeren er det fellestreninger i sykkelklubben, og de er også en gjeng på fire damer som sykler mye sammen i helgene.

– Det som er så flott med å sykle i terrenget, er at vi kommer oss så langt inn i marka, til steder der det nesten ikke er andre. Hver tur blir som en oppdagelsestur, forteller Elisabeth.

De siste årene har damene vært på mange fine oppdagelsesturer sammen, som her i Østmarka.
Sykler på holka

Det blir naturligvis mest sykling i sommerhalvåret. Men i overgangsperiodene på høsten og våren, når det er for lite snø til å gå på ski, og for glatt og isete til å løpe, er sykling et veldig fint alternativ og en måte å komme ut i marka selv om det er ufremkommelig på andre måter.

Piggdekk gir veigrep, også på vinterføre.

For med piggdekk på terrengsykkelen, har du sikkert veigrep og trenger ikke å være redd for at hjulene skal skli.

– Sånn som det har vært de siste vintrene med varierende snøforhold, har vi kunnet sykle nesten hele året. I de periodene det er dyp løssnø velger vi heller skiene, men stort sett går det an å sykle selv om det er vinterføre, sier Elisabeth.

Med en ekstra lue under hjelmen blir sykkelturen litt mer behagelig.

I fjor valgte Mette å ta med sykkelen i stedet for skiene på juleferie, selv om det var snø nok til å gå på ski.

– Uten tvil en av mine beste sykkelopplevelser. Det var ganske hardt og isete så det var ypperlig å sykle oppå skaresnøen. Det var helt magisk, forteller hun.

Blank is er ingen hindring for å ta seg en sykkeltur, bare du har piggdekk.
Trening som er gøy

For det er opplevelsene som er det viktigste for sykkeldamene. Det at de får mye god trening er en bonus, hovedårsaken til at de sykler er fordi det er gøy. Det å sykle sammen er også veldig sosialt, i tillegg til at det oppleves som tryggere enn å ferdes på egenhånd.

Venninnene drar aldri på sykkeltur alene, men er minst to sammen.

– Jeg sykler aldri alene i skogen. Det er for det første på grunn av sikkerhet – det kan skje noe som gjør at jeg trenger hjelp. Det er også veldig fint å ha noen å dele opplevelsene med. For eksempel hvis jeg klarer å komme opp en vanskelig kneik, og jeg er veldig stolt, er det jo fint at noen ser det, mener Elisabeth.

Les også: Rulleski – også for mosjonister

Det å sykle på sti, enten det er sommer eller vinter, er teknisk krevende, og du kan ikke regne med å tilbakelegge mange mil på en økt. Damene anbefaler absolutt at du går et kurs og lærer det grunnleggende før du tråkker i vei, da vil du lære noen triks som gjør at du får mer glede av syklingen fra første stund. Men uansett må du regne med litt knall og fall.

– Vi tryner stadig vekk. Litt skrubbsår må regnes med!

Det hender det går på snørra, men sykkeldamene har ikke opplevd alvorlige skader under terrengsykling.

Til gjengjeld får du også trent hele kroppen – for i terrengsykling bruker du armene og overkroppen mye mer enn når du sykler på landevei.

– Det blir som en slags intervalltrening, med spurter og pauser, forklarer sykkeldamene.

Les også: Test av Suunto Ambit3 pulsklokke

Når du skal kjøpe terrengsykkel, er det absolutt ikke nødvendig å kjøpe det dyreste som finnes på markedet.

– Kjøp på salg, eller sjekk bruktmarkedet, råder Elisabeth.

Må bruke sykkelsko

I tillegg til sykkel trenger du sykkelsko som kan klipses fast i pedalene. Det er uvant i starten, men helt avgjørende å ha når du skal sykle i terrenget. Uten sykkelsko har du ikke sjans til å komme opp de verste kneikene, så det kan du like godt investere i med en gang. Sykkelbukse er også veldig lurt å bruke, samt hansker. Og selvfølgelig hjelm.

Skal du sykle i terrenget, må du bruke sykkelsko som du klipser fast i pedalene. Hvis ikke kommer du ikke opp bakkene!
Gode bremser er det viktigste du må passe på at sykkelen har.

Noen bruker en såkalt fatbike når de sykler om vinteren, denne har tykkere dekk enn en vanlig terrengsykkel, og fungerer bedre når det er mye snø. Men du trenger ikke å kjøpe fatbike, vintersykling går også helt fint med en vanlig terrengsykkel med piggdekk. Verken Mette eller Elisabeth har planer om å kjøpe fatbike, det holder lenge med de to terrengsyklene de har i ”stallen”.

– Fatbike har sin forse når det er mye snø. Da synes vi det er finere å gå på ski i stedet, sier de.

Sykling i snø krever god teknikk og balanse.
Ta hensyn til turgåere

I mediene skrives det titt og ofte om konflikter mellom turgåere og syklister i marka. Dette har Mette og Elisabeth merket lite til.

– Vi tar alltid hensyn. Stopper opp hvis det kommer folk, hilser og smiler. Vi får nesten utelukkende positive kommentarer, sier Mette.

Når de sykler på veier og stier der de kan møte turgåere, er det viktig å ta hensyn. Elisabeth og Mette holder seg også unna skiløypene med sykkelen.

Noen er nok også ganske imponert over at de spreke damene har klart å sykle så langt inn i marka, Østmarka har nemlig svært ulendt terreng, med steinete stier som går opp og ned innimellom det naturskjønne landskapet. Du skal ikke langt før du føler deg langt utenfor allfarvei, og er du ”heldig” kan du også treffe på en av ulvene som holder til i Østmarka.

Små kneiker og kuler som denne er ikke noe problem for den etterhvert erfarne terrengsyklisten Mette.

Om vinteren holder sykkeldamene seg unna skiløypene, så fremt det er mulig. De velger heller andre vinterstier eller scooterkjørte løyper der det ikke er så mange som går på ski. For det finnes mer enn nok av traseer for vintersykling der de ikke ødelegger for de som vil gå på ski.

– Det er plass til alle, mener de spreke sykkeldamene, før de tråkker seg videre på holka.

Bjørnhild fikk prøve sykkel med piggdekk – det virker! Det er akkurat som å sykle på bar bakke, utrolig effektivt.

Denne artikkelen har tidligere stått på trykk i magasinet Tara Frisk.

 

Innlegget Terrengsykling med piggdekk i vinterskogen dukket først opp på Spirea.no.


Derfor er det smart å velge dusjkabinett

$
0
0
Fuktskader i boligen er den store skrekken ­– og mange av fuktskadene oppstår på badet. Derfor er det kjempesmart å velge dusjkabinett i stedet for dusjhjørne når du pusser opp badet.

SPONSET INNLEGG

Du tenker kanskje: Er det så farlig å dusje rett på flisene, er de ikke tette?  Nei, faktisk er ikke fliser vanntette – det er membranen på baksiden som holder vannet unna.

Hvis membranen har skader eller er feil lagt, kan det komme fukt inn i husets konstruksjon.

I et dusjkabinett holder vannet innenfor et avgrenset område, som i dette flotte Bathlife Ideal Elegant.
En tryggere løsning

Et dusjkabinett har bunn og vegger, og vannet ledes rett ned i sluket. Derfor anser både takstmenn og rørleggere dusjkabinett for å være en tryggere løsning enn dusjhjørne eller dusjnisje der du dusjer rett på flisene.

Ved å sette inn et dusjkabinett, forlenger du i praksis badets levetid med mange år. Det er også langt lettere å skifte ut et utslitt eller umoderne dusjkabinett etter noen år, enn det er å rehabilitere en flislagt dusjnisje eller i verste fall hele badet.

Ønsker du deg litt ekstra luksus og spa-følelse på badet, kan du for eksempel velge Hafa Polaris massasjekabinett med sotet glass.
Fra enkelt til luksuriøst

Men det er ikke bare ”fornuftige” grunner til at du skal velge dusjkabinett. Et moderne dusjkabinett gir også et visuelt løft til badet – i motsetning til tidligere tiders slitne kabinetter med svartprikkete forheng.

I dag får du dusjkabinett i nær sagt alle mulige varianter – og i flere prisklasser. Vil du ha det så enkelt og rimelig som mulig, kan du få kjøpt et fiks ferdig dusjkabinett inkludert blandebatteri for under 4000 kroner.

Hvis du derimot drømmer om en luksuriøs dusjløsning med massasjedusj eller regnfallsdusj fra taket, må du legge på noen flere tusenlapper. Du får dusjkabinetter med styrén eller sikkerhetsglass, med sotet glass, buet eller kvadratisk utførelse. Det er også mange valgmuligheter innen materialer og farger – enten du liker hvitt, sort eller blankpusset stål.

Du kan også velge blant modeller i ulike størrelser, tilpasset den plassen du har til rådighet på akkurat ditt baderom. Noen modeller plasseres i et hjørne – mens andre er tilpasset plassering langs en vegg.

Du må ikke plassere dusjkabinettet i et hjørne. For eksempel dette som heter Bathlife Rum er tilpasset plassering langs en vegg.
Lettvint rengjøring

Moderne dusjkabinetter er dessuten enkle å rengjøre med praktiske løsninger for å komme til for å vaske både i dusjen og under selve kabinettet. Og i med at du ikke stadig utsetter flisene for vann og såpe, vil også flisene holde seg penere ved at du unngår kalkbelegg og misfargede fuger.

Det er derfor ingen gode argumenter for å ikke velge dusjkabinett – enten du skal pusse opp badet fra bunnen av eller bare gjøre mindre utbedringer. Vi har selv satt inn dusjkabinett i en leilighet vi hadde, nettopp for å unngå å måtte pusse opp hele badet når det kun var dusjløsningen som var problemet.

I dusjkabinettet Noro Ocean R kan du velge sorte bakplater for å skjule eventuelle rør bak kabinettet.
Bestill på nett – få levert hjem

I nettbutikken Bygghjemme.no kan du velge blant mange forskjellige dusjkabinetter fra kjente leverandører. Du bare går inn og bestiller, så får du ditt nye dusjkabinett levert hjem eller til et utleveringssted i nærheten av der du bor. Leveringstiden er som regel 2-3 uker.

Hos Bygghjemme.no finner du også et komplett sortiment av kjente merkevarer innen bad, hage, interiør, dører og vinduer.

Her kan du sitte hjemme i ro og mak og velge ut produkter og sammenligne priser, i stedet for å stå i kø på et kaotisk byggevaremarked.

Nettbutikken er sertifisert av Trygg E-handel – og har som mål at kundene skal oppleve at det er både trygt og enkelt å handle sine byggevarer der.

DENNE ARTIKKELEN ER EN ANNONSE FOR BYGGHJEMME.NO

Innlegget Derfor er det smart å velge dusjkabinett dukket først opp på Spirea.no.

Sett amaryllis-løk nå for å få blomstring til jul

$
0
0
Amaryllis (Hippeastrum) er etter vår mening en av de flotteste juleblomstene. Men skal de rekke å blomstre til jul, må du begynne å drive løkene nå.

Hvert år blomstrer 800.000 amaryllis-løker rundt omkring i norske julehjem – og mange ser på denne flotte sør-amerikaneren som den ultimate juleblomsten. Den kalles også ridderstjerne.

Men mens julestjerner og julegleder er «ferdige til bruk» allerede når du kjøper dem, må amaryllis som regel drives i noen uker før de blomstrer.

Dersom amaryllisen din ser sånn ut nå, er den i god rute til å blomstre til jul, kanskje tidligere. Hvis det går for fort, kan du sette den kjølig.
Trenger cirka 2 måneder

Det er faktisk allerede for sent å begynne å drive en løk helt fra scratch, den trenger vanligvis 8-10 uker fra du setter løken til den blomstrer. Og det er i skrivende stund under 7 uker til julaften. Vil du likevel prøve, bør du sette løken i stuetemperatur.

Du kan også lese mer om hvordan du setter en amaryllis-løk i bloggen Garden Living.

Denne røde amaryllisen er på vei til å springe ut i blomst nå – og blir dermed et flott blikkfang i førjulstiden.

Hvis du kjøper en ferdig plantet amaryllis i en blomsterbutikk eller hagesenter, er det imidlertid ikke noe problem å få den i blomst før julaften. Da har det som regel begynt å komme en liten blomsterstilk, og den vokser fort opp hvis den får stå i en varm stue.

Dekorativ også før selve blomstringen setter i gang.

Det er ikke alltid så lett å beregne akkurat når amaryllis vil blomstre, men den er jo fin både før og etter jul også. Hvis du ser at den kommer veldig fort, kan du sette den kaldt, helt ned i 2 grader, da vil veksten bremses.

Du kan sette amaryllis i en potte med jord, eller du kan bare helt enkelt pakke den inn i mose. Hvis den ikke står i jord, må du dusje løken med vann så den holdes fuktig.
Finnes i mange farger

En amaryllis-løk gir som regel to eller tre blomster. Stengelen kan bli 30-60 cm høy, så noen ganger er det nødvendig å støtte den opp. Den vil også strekke seg mot lyset, så vri skålen med jevne mellomrom slik at den vokser rett.

Plasser amaryllis lyst, helst i vinduskarmen, og snu skålen med jevne mellomrom slik at den vokser rett.

Amaryllis finnes i mange farger, rød og hvit er mest vanlig, men du får dem også i rosa, oransje og tofargede varianter, enkle og fylte.

Les også: Dette er Norges 10 mest populære juleblomster

Hvite amaryllis er flotte og passer både til jul og i adventstiden. De holder også like lenge som avskårne som hvis de står i potte.

Amaryllis i potte trenger ikke å gjødsles, men skal vannes cirka hver fjerde dag eller når overflaten kjennes tørr. Ikke vann for mye, da råtner løken.

Amaryllis har all næring lagret i løken, og det kommer som regel to eller tre blomsterstengler fra hver løk.
Tips: Amaryllis kan brukes som avskårne blomster i en vase. Da unngår du problemet med at stengelen bøyer seg ned på grunn av den tunge blomsten, og den står like lenge før den visner.

Ta vare på løkene

Ønsker du å ta vare på amaryllis-løken for å få dem til å blomstre igjen til neste år, er dette fullt mulig.

Setter du amaryllis fra løk, har du mange flere farger og sorter å velge mellom enn om du kjøper ferdig drevet løk i blomsterbutikken. Løkene trenger 8-10 uker fra du setter dem til de blomstrer.

Det første du må gjøre da er å skjære bort blomsterstanden etter blomsten, slik at planten ikke bruker energi på å lage frø. Deretter lar du blomsterstengelen visne helt ned. Etter blomstring kommer amaryllis med grønne blader, og du kan bruke den resten av vinteren som en grønnplante i vinduskarmen. For at den skal kunne lagre nok næring i løken til å blomstre igjen, må det være blader. Skjær derfor ikke av bladene, la dem stå.

Når det blir varmt nok i været til å plassere ut pelargonier, plasserer du krukken med amaryllis ute i hagen, der du gjødsler og vanner gjennom sommeren. La løken stå 1/3 over jorden.

Fra september til november setter du amaryllisløkene mørkt og tørt, før de er klare til driving igjen.

Om høsten tar du krukken inn og setter mørkt og kjølig. I september slutter du helt å vanne. Cirka 1. november tar du den frem igjen, potter om og begynner å drive løken igjen for ny blomstring.

I naturen blomstrer amaryllis naturlig i februar-april, og det er i praksis vanskelig å få en overvintret løk til å blomstre til jul året etter. Men det går jo an å prøve i stedet for å kaste løken. 

Innlegget Sett amaryllis-løk nå for å få blomstring til jul dukket først opp på Spirea.no.

Konkurranse: Vinn Alf Johan – verdi 3999,-

$
0
0
Det nærmer seg advent og jul, og hva med å pynte på trappa med den koselige nissen Alf Johan? Nå har du sjansen til å vinne en tidlig julegave fra Krifon.

Krifon er en norsk leverandør av blant annet krukker, hagemøbler og interiørartikler. I samarbeid med oss i Spirea vil de nå gi bort tvillingbroren til den flotte nissen du ser på bildene her til en heldig vinner.

Alt du trenger å gjøre for å delta i konkurransen er å like Facebook-sidene til Krifon og Spirea.
Alf Johan har ikke høydeskrekk og hadde ingen problemer med å bli med opp på Ekeberg og se ut over Oslo.
Konkurransen varer fra og med 12. november til og med 19. november. Vinneren offentliggjøres på Spirea.no mandag 20. november.
Kjempestor nisse

Nissen heter som nevnt Alf Johan og er hele 125 cm høy. Han står støtt på egne bein og har med seg en liten sekk med gaver så klart.

Det er jo ikke stort han får med seg av omgivelsene, med nisselua trukket så godt ned.

Alf Johan kan pynte opp både ute og inne, men bør stå under tak – han liker ikke regn så godt. Sammen med en flott lykt, granbar og kanskje en dørkrans, kan du lage et flott miljø som ønsker gjester velkommen.

Vi synes Alf Johan er en kjempekoselig nisse, og før vi satte ham til pynt på trappa, tok vi ham med på en liten tur rundt omkring i Oslo.

Nissen vår venter på bussen ved Ryen T.

Moderne nisser bruker nemlig ikke reinsdyr og slede til å komme seg rundt, de tar like gjerne buss, bil eller T-bane! Og det er jo fint å få se seg litt rundt i verden før julestria virkelig begynner.

Har du lappen, Alf Johan? Tror kanskje det er best om vi mennesker kjører bilen.
Her får du kjøpt Alf Johan

Veiledende pris for nissen er 3999 kroner, og du får kjøpt den hos følgende forhandlere:

Floriss Kongsvinger, Prestfoss Hagesenter AS, Rognaldsen Gartneri AS, Andreassen Blomster AS, Nordåsveien Plantesenter AS, Lier Planteland, Floriss Skarnes, Karmøy Hagesenter AS, Blomster Rotunden, Floriss Ultra Bryn blomster, Rykke Gartneri og Hagesenter AS. (Forbehold om utsolgt.)

Alf Johan finnes også i en mindre versjon til veiledende pris 1499 kroner.

Krifon har også mange andre fine nisser – se bilder av dem her.
På vei ut på nye eventyr. Her i trygt selskap med Bjørnhild like ved Ryen-krysset i Oslo.

Innlegget Konkurranse: Vinn Alf Johan – verdi 3999,- dukket først opp på Spirea.no.

Gode tips til nytt interiør på barnerommet

$
0
0
Venter du baby, har du akkurat flyttet eller har du bare lyst til å overraske din sønn eller datter med et nytt og fint rom? Her er noen tips til hvordan du kan skape et koselig og praktisk barnerom.

 SPONSET INNLEGG

 Har du barn i magen er du helt sikkert kjent med begrepet redebygging.

For mens du venter på at den lille skal komme ut og hilse på verden, er det koselig å klargjøre hjemmet til det nye familiemedlemmet.

Det kan være et eget barnerom som babyen kan flytte inn på når han er klar til det – eller en koselig krok på foreldresoverommet.

Trygge tekstiler

I nettbutikken til Princess finner du massevis av spennende tilbehør og utstyr å velge mellom til interiør på barnerom.

Hvis babyen sover godt – får hele familien det bedre. Sengetøyet fra Princess er garantert giftfritt og trygt og brukt. Sebra barneseng kan trekkes ut etterhvert som barnet vokser.

For ofte er det ikke så mye som skal til verken av penger eller utstyr for å få rommet til å fremstå helt nytt og annerledes – nye puter, gardiner og sengetøy kan gjøre underverker.

Når du kjøper sengetøy til barn og baby hos Princess er du sikker på at produktene er giftfrie og ikke inneholder noen helse- eller miljøskadelige kjemikalier. Alt sengetøy er Øko-tex merket.

Delikat design, høy kvalitet

Det finnes mer enn nok av leker og utstyr til barn som ser ut som det er hentet rett et fargesprakende tivoli. Det må jo ikke være sånn! Hvis du ønsker å ha en viss stil på interiøret i resten av huset, er det fint om barnerommet kan følge noenlunde samme fargeskala.

Solide treleker fra Jabadabado som denne putteboksen og det morsomme fiskespillet får du kjøpt hos Princess.

Hos Princess har de den svenske serien Jabadabado  som består av leker, barnemøbler, bursdagsutstyr og mye mer. Her er mange av lekene i duse farger som gjør at det ikke er helt krise om noen av dem forviller seg fra barnerommet og inn på stua. Mange av lekene er i tre – og passer derfor ypperlig for deg som er lei av ”plastic fantastic”-leker som gjerne går i stykker etter kort tid.

Skal du pusse opp?

Ofte er det behov for et malingsstrøk, nye klesskap eller andre forandringer før rommet kan fungere som barnerom. Selv om babyen ikke bryr seg stort om fargene på tapetet – er det viktig at det er et hyggelig sted å være for både foreldre og barn.

Barn elsker å tegne på veggen – har du tenkt på å bruke tavlemaling på barnerommet? Stellebordet fra Sebra kan brukes som skap hvis du tar vekk stelleplaten – praktisk 2-i-1-løsning.

Skal du i gang med maling eller annen oppussing på rommet som barnet skal sove, er det viktig at du starter i god tid. Er du gravid bør du overlate malerkosten til pappaen, og du bør bruke en maling som er trygg å bruke på et barnerom. Det vil i praksis si at du bruker en maling som ikke har sterk lukt, løsemidler eller skadelig avgassing.

Norges Astma- og Allergiforbund har vurdert noen ulike interiørmalinger som de anbefaler nettopp fordi de er helsevennlige og trygge å bruke på for eksempel barnerom.

Tenk også over at lim og andre kjemikalier kan lukte og gi avgassing – og du bør derfor vente noen uker fra oppussingen er ferdig til barnet flytter inn på rommet.

Oppbevaring

Alle som har barn i huset, vet at du ”aldri” kan få nok av smarte oppbevaringsløsninger. Særlig leker og andre ting barna bruker hver dag, kan gå deg på nervene hvis du ikke lager et bra system for oppbevaring.

Det er derfor smart med noen oppbevaringskurver som du kan putte kosedyr og leker oppi.

Med smarte oppbevaringskurver slipper du å irritere deg over leker som ligger og flyter. Kurven Gustav kan også fint brukes til å oppbevare klær eller som skittentøykurv.

Som kjent vil barna ofte være der foreldrene er – og ikke på rommet sitt. Derfor har leker en tendens til å snike seg inn på både stua, kjøkkenet og badet. Gjør det til en lek å samle sammen alle lekene hver kveld før leggetid og putte i en kurv – det klarer barna selv fra de er ganske små.

Og så har du selvfølgelig en fast plass der du setter kurven med lekene etterpå – så vet alle hvor de skal finne den.

Tips: Har barna veldig mange leker som de ikke leker med? Gjem noen av dem i boden en stund – og ta dem frem igjen om et par måneder. Da blir de plutselig spennende å leke med igjen – de er jo ”nye”.

DENNE ARTIKKELEN ER EN ANNONSE FOR PRINCESS

Innlegget Gode tips til nytt interiør på barnerommet dukket først opp på Spirea.no.

Slik lager du en perfekt svinestek

$
0
0
Svinestek er kanskje ikke den mest trendy maten – men det er kjempegodt. Kommer du over et fint kjøttstykke i butikken, legg det i kurven og lag en deilig svinestek til lørdag- eller søndagsmiddag.

I dag skal kjøtt helst være biffer eller medaljonger, men vi slår et slag for god, gammeldags stek.

Og det trenger ikke å være svindyr viltstek, det kan rett og slett være rimelig svinestek, eller skinkestek om du vil.

Behandler du den riktig, blir nemlig svinesteken både saftig og smakfull – og en søndagsmiddag du husker hele uka. Blir det noe igjen kan du spise restene som pålegg.

Svinestek skal være gjennomstekt, men ikke overstekt slik at den blir tørr.

En svinestek veier som regel 1,5 til 3 kilo, og du kan få kjøpt den både med og uten svor. Kiloprisen er som regel rundt 100 kroner, eller halvparten hva for eksempel oksestek koster.

Naturligvis ikke like billig som tynnribbe på tilbud, men så får du også mer kjøtt og mindre fett.
Krydre godt med salt og pepper, det matcher bra med svinekjøttet.
INGREDIENSER

1 svinestek
Salt og pepper
Gulrøtter
Løk

FREMGANGSMÅTE
  • Er det svor på steken, ruter du den opp med en skarp svor og gnir godt inn med salt og pepper på både svoren og steken. Bruk helst grovmalt pepper.
  • Legg svinesteken i en langpanne sammen med noen gulrøtter og løk. Hell litt vann i bunnen av langpanna.
  • Sett i ovnen på 200 grader. Når steken begynner å bli brun, slår du ned varmen til 150 grader. Bruk steketermometer. Kjernetemperaturen skal være cirka 74 grader, det tar i hvert fall et par timer, avhengig av størrelse på kjøttstykket. Etterfyll eventuelt med vann underveis i stekingen.
  • Tøm sjyen over i en gryte, den skal du bruke til å lage saus.
  • Hvis det er svor på svinesteken: Sett grillelementet i ovnen på fullt og la ovnsdøra være litt åpen. Da blir svoren sprø, men pass på at du ikke svir den. Den er ferdig når den har boblet seg opp og ser ut som baconcrisp.
  • La steken hvile i noen minutter før du skjærer den opp med en skarp kniv eller oppskjærermaskin hvis du har det. Det er greit å prøve å skivene ganske tynne, men ikke så tynne som påleggsskinke.

En elektrisk oppskjærermaskin, eller påleggsskjærer, er veldig smart å ha. Den vi har kostet bare 300 kroner og er kjempeenkel både å bruke og rengjøre.

Skal du ha den til middag, kan steken skjæres i middels tykke skiver.

LAG SAUS

La sjyen koke litt i gryta, spe den eventuelt ut med litt vann hvis det er for lite sjy.

Jevn sausen med maisenna og smak til med salt og pepper. Hvis sausen er litt lys, kan du tilsette et par dråper sukkerkulør.

TILBEHØR

Server svinestek til middag sammen med poteter, surkål eller rødkål, gulrøtter, erter, kokte svisker, tyttebærsyltetøy og sennep. Eller noe annet som du synes passer. Rosenkål for eksempel.

Lykke til!
En svinestek steker du ferdig på 2-3 timer, avhengig av hvor stor den er.

Innlegget Slik lager du en perfekt svinestek dukket først opp på Spirea.no.

Lag fiskesuppe til middag i dag!

$
0
0
Etter en helg med fredagstaco og søndagsstek, er det deilig å starte uken med en kremete fiskesuppe med masse grønnsaker.

Fiskesuppen du kjøper på restaurant kan ofte være så som så, gjerne en slags hvit saus med et par laksebiter og en reke oppi. Fiskesuppe fra Toro-pose er heller ikke noen kulinarisk opplevelse.

Men det betyr ikke at fiskesuppe er oppskrytt. Fiskesuppe er tvert imot kjempegodt og ikke minst veldig enkelt å lage.

Den kan varieres i det uendelige, krydres etter eget ønske og tilsettes de ingrediensene du selv liker best.

Vi brukte resten av grønnsakene fra kjøleskapet, en boks fiskeboller og noen reker – og resultatet ble en fiskesuppe som smakte helt supert.

Det går absolutt an å lage fiskesuppe mye mer fancy enn dette, men er du nybegynner, kan du gjerne starte med denne supre suppen:

INGREDIENSER
  • 50 g smør
  • 1 dl hvetemel
  • 1 liter fiskekraft eller 1 fiskebuljongterning og vann
  • Purre
  • Gulrøtter
  • Evt. andre grønnsaker du har i kjøleskapet: Fennikel, sopp, vårløk, brokkoli og urter passer bra.
  • 1/2 sitron
  • Salt og pepper
  • 5-6 dl fisk
  • 1 dl fløte
Fiskeholdet og ryggbeinet kan du koke kraft av hvis du fileterer fisken selv.
FREMGANGSMÅTE
  • Smelt smør i en kasserolle og la det frese sammen med ca 1 dl mel.
  • Spe med 1 liter fiskekraft, eller fiskebuljong fra terning.
  • Når suppen koker tar du i noen skiver purre og gulrøtter i små terninger. Hvis du skal lage en stor porsjon, kan du bruke mer grønnsaker – ta gjerne det du har i kjøleskapet som du ikke får brukt til noe annet. Husk å dele i små biter så det går an å spise med skje.
  • Kok til grønnsakene er myke, tilsett saften fra 1/2 sitron. Smak til med salt og pepper.
  • All slags fisk passer i fiskesuppe, for eksempel denne laksen.
  • Tilsett fisken, som du har delt i ganske små biter. Du kan bruke all slags fisk, gjerne flere sorter sammen. Reker kan også brukes, men ikke la dem koke for lenge. Kok opp og prøv med en gaffel om fisken er kokt. Ikke la det koke for lenge med fisken i, da går den helt i oppløsning.
  • Når fisken er ferdig tar du kasserollen av plata og tilsetter 1 dl fløte.
TIPS: I stedet for fisk kan du også lage suppen med fiskeboller. I så fall bruker du kraften som fiskebollene ligger i til å lage sausen av.

Fiskesuppe serveres med flatbrød eller ostehorn, rundstykker eller hvitløksbrød.

Fisk fisken selv eller fang den i butikken – suppen blir like god.

Innlegget Lag fiskesuppe til middag i dag! dukket først opp på Spirea.no.

Snø i hagen er plantenes venn

$
0
0
I dag laver snøen ned over Sør-Norge, og det er godt nytt for plantene i hagen. Det verste de vet er nemlig barfrost.

Klimaendringer eller ikke – det er fortsatt mange dager med minusgrader i løpet av vinteren i Norge. Det gjør heller ikke noe for plantene som skal overvintre ute, da disse er tilpasset et klima med skiftende årstider og varierende temperaturer.

Når høsten kommer med lavere temperaturer og mindre lys, går plantene i dvale og våkner ikke til liv igjen før til våren.

Denne japanske lønna står i krukke, og er litt på grensen til å være hardfør nok. Derfor har vi pakket den inn med snø for bedre isolasjon.
Isolerende snø-dyne

Snø i hagen er bra på flere måter. Det viktigste er at snøen som ligger over plantene fungerer som en beskyttende dyne mot vær og vind. Den lette, tørre snøen som kom i dag egner seg derfor godt til å dekke til de minst hardføre plantene i hagen.

Har du roser plantet i sørveggen, eller vinterlagrer krukker med stauder under takskjegget, bør du derfor pakke dem inn med snø så snart det kommer noe.

Salvie er flerårig – men spørsmålet er om den blir det i denne krukken.
Oktoberbergknappen rakk ikke å visne før snøen kom.

Snøen har to funksjoner: Isolere plantene mot kulde, deretter vanner den bedene når den smelter.

Hvis du synes det høres rart ut at noe så kaldt som snø skal kunne beskytte mot kulde, kan du jo tenke deg hvordan det er inne i en snøhule eller iglo.

Prydgress i krukke har en tendens til å bli ettårig – men vi prøver likevel ved hjelp av den lette snøen som kom i dag.
Pass på snøbrekk

Det kan likevel bli for mye av det gode: Pass på at det ikke ligger for mye våt og tung snø på greinene til busker og trær slik at det er fare for at de brekker. Vær også litt forsiktig med hvor du dumper snøen når du brøyter.

Snøen du koster vekk fra trappa kan brukes til å dekke plantene i hagen.

Har du ikke noe snø å dekke plantene med? Slapp av – det går vanligvis bra – busker, trær og stauder som selges i Norge er vant med å klare seg i et skiftende klima

Les også disse artiklene om vinterforberedelser i hagen:

Nei, du trenger ikke å klippe ned staudene nå

Slik overvintrer du stauder i krukker

Så dine egne stauder i vinter

Hvordan få planter til å overvintre inn

Det er en stund siden halloween, men vårt Donald Trump-gresskar holder stand. Noe nedsnødd, riktignok.
Salaten blomstrer fortsatt i hagen vår.
Vi passer på å henge ut meiseboller og annen mat til fuglene – men i snøværet i dag hadde fuglene skygget banen.
Røsslyng holder seg fint gjennom store deler av vinteren og er et dekorativt innslag i mørketiden.

Innlegget Snø i hagen er plantenes venn dukket først opp på Spirea.no.


Velg et bad som varer lenger enn forventet

$
0
0
Badet er gjerne det rommet i huset som koster mest når det skal renoveres. Nettopp derfor er det viktig at du velger løsninger som fungerer i mange år – ikke bare at de ser bra ut med det samme badet er ferdig.

SPONSET INNLEGG

Du har helt sikkert hørt om Ifö. Det svenske firmaet er et av Skandinavias mest kjente varemerker, og deres servanter, toaletter og dusjer finnes overalt i Norge. Ifö-produktene lages på to ulike fabrikker i Sverige – og det er produksjon av porselen som er selve hjertet i virksomheten.

Design = funksjon

”Designerbad” er et begrep som stadig brukes i boligannonser. Men hva betyr det egentlig?

For Ifö handler ikke design om selve overflaten, men først og fremst om funksjon. Det handler om å gjøre det stadig enklere og bedre for deg å bruke badet.

Produkter av god design er praktiske, enkle å rengjøre og varige. Et vakkert utformet bad som ikke oppfyller disse kravene er ingenting verdt – det er ikke et Ifö-bad.

Formgiverne i Ifö er faktisk kunstnere, ingeniører og sosiologer på samme tid. Fordi produktene deres skal brukes av mennesker som deg og meg. De skal også kunne produseres så økonomisk som mulig, slik at du og jeg har råd til å kjøpe dem.

Det er nemlig ikke så vanskelig å produsere eksklusive produkter som kan koste hva som helst. Det som er vanskelig er å produsere eksklusive produkter som du og jeg har råd til.

Produkter som varer lenge

Ofte lar vi oss styre av utseende og estetikk når vi velger produkter til hjemmet. Vi liker fargen på treverket, en kul detalj og setter pris på prislappen. Det kan også være lett å tenke at det ikke gjør så mye om produktet må skiftes ut etter få år – det er jo bare å kjøpe noe nytt.

Mange virksomheter legger i dag vekt på kvantitet fremfor kvalitet – noe som har gjort at kundene forventer at produktene kun skal vare noen få år.

I Ifö har de derimot gått motsatt vei – de vil heller lage produkter som holder lenger enn forventet. Og nettopp derfor er det mange håndverkere som snakker varmt om Ifö sine produkter og anbefaler dem til andre.

I tillegg til at du slipper å bruke tid og penger på å skifte ut produkter som er blitt utslitt – sparer du også miljøet. Du er med på å redusere bruken av materialer og energi – og det blir mindre transport.

Møbler for hele badet

Har du merket at treverket i skapet på badet har begynt å bule ut på grunn av fukt? Renner cisternen i toalettet? Eller er servanten designet slik at det er kronglete å rengjøre?

Alle baderomsmøblene fra Ifö er laget i fuktbestandige materialer – badet er jo et våtrom. Bevegelige deler skal fungere problemfritt i år etter år og badet skal kunne brukes flere ganger om dagen og være lett å rengjøre.

Ifös designere jobber også kontinuerlig med å utvikle nye og smarte løsninger ned til minste detalj.

Ta for eksempel den nyeste møbelserien Ifö Silva. Her finner du for eksempel et høyskap med innebygget LED-belysning som tennes når du åpner døren. Du finner også LED-teknologi i speilet der du trinnløst kan endre fra kaldt til varmt lys.

Er du på jakt etter inspirasjon til hvordan du kan innrede ditt nye bad, eller friske opp ditt gamle – anbefaler vi å ta en titt i inspirasjonskatalogen 2017. Her finner du hele Ifös sortiment med priser og det hele.

Denne artikkelen er en annonse for Ifö

Innlegget Velg et bad som varer lenger enn forventet dukket først opp på Spirea.no.

Julegavetips 1: Klementin-marmelade

$
0
0
Har du noen klementiner, appelsiner eller sitroner som bare ligger og skrumper inn i fruktkurven? Du trenger ikke å kaste dem – lag heller deilig marmelade og du har en flott hjemmelaget julegave.

I skrivende stund er det bare en drøy måned til jul – og det betyr at det er på tide å begynne å tenke på julegavene. De fleste setter pris på en hjemmelaget julegave, men det blir ofte bare med tanken fordi vi ikke klarer å komme på smarte ting som mottageren blir glad for.

Derfor: Start allerede nå med å lage julegaver.

Appelsinmarmelade veldig godt, og passer sammen med både søtt og salt. For eksempel er appelsinmarmelade på blåmuggost en sikker vinner.

Et glass hjemmelaget marmelade eventuelt sammen med en god ost er en super gave både til jul og i andre sammenhenger.

Klementinmarmelade er supert pålegg på brødskiva, eller du kan spise det sammen med ost.
Klementiner, appelsiner og sitroner

Det går imidlertid fint an å lage marmelade av klementiner – som de fleste gjerne har liggende i en fruktkurv uten at de blir spist. Du kan selvfølgelig også bruke appelsiner, og det er fint å tilsette en sitron.

Vi fant en oppskrift på klementinmarmelade på Godt.no, men synes den inneholdt alt for mye sukker. Vi hadde heller ikke vaniljestang i huset, så brukte i stedet en kanelstang. Men resultatet ble kjempegod marmelade.

INGREDIENSER
  • 1 kg klementiner
  • 6 dl vann
  • 1 sitron
  • Cirka 800 g sukker (mer hvis du liker søt marmelade)
  • 1 hel kanelstang
Du trenger ikke å tilsette syltepulver, marmeladen blir tykk nok bare den får koke i et par timer.
FREMGANGSMÅTE
  • Vask og skrubb frukten godt under varmt vann.
  • Behold skallet på et par av klementinene eller flere, avhengig av hvor godt du liker den litt bitre smaken av skall.
  • Del klementinene i to og skjær dem i tynne skiver. Sitron skreller du og skjærer i skiver. Eventuelle steiner kan du samle i en lukket tesil eller noe annet som tåler varme, de fungerer nemlig som fortykningsmiddel.
  • Ha fruktmassen og vannet i en tykkbunnet kjele og tilsett eventuelle steiner. Kok opp, rør rundt og legg på lokk. La frukten småkoke under lokk i ca 1 time.
  • Rør inn sukker, legg i en kanelstang. Småkok videre uten lokk i ca 45 min – 1 time til marmeladen har ønsket smak og konsistens. Rør ofte og skum av underveis om nødvendig.
  • Test om marmeladen er nok kokt ved å legge en liten skje med marmelade i kjøleskapet. Er den ikke tykk nok kan du koke marmeladen litt lenger.
  • Fyll den kokende marmeladen over på rene syltetøyglass og legg raskt på lokket. Oppbevares i kjøleskap.

Innlegget Julegavetips 1: Klementin-marmelade dukket først opp på Spirea.no.

Julegavetips 2: Chiliolje

$
0
0
Dyrker du chili, blir det fort mer avling enn du klarer å bruke opp i chili con carne. Venstre-leder Trine Skei Grande tipset oss om at det er kjempelett å lage chiliolje.

Et glass eller en liten flaske chiliolje er utrolig dekorativt å ha stående i vinduskarmen, i tillegg til at det er en anvendelig smakstilsetning i for eksempel pizza, du kan smøre den på en skive ristet brød, bruke i dressing, frese scampier i den, etc.

Og lager du mer chiliolje enn du klarer å bruke opp selv, er det perfekt å bruke som venninnegave eller julegave til en matentuasiast.

Venstre-leder Trine Skei Grande har anlagt sin egen hage i Gamlebyen i Oslo, der hun blant annet dyrker store mengder chili. Og mye av dette blir ingredienser i chiliolje.

Vi har i tillegg til chili brukt hvitløk, da vi synes dette er smaker som passer sammen.

INGREDIENSER
  • Chili
  • Hvitløk
  • Olivenolje
FREMGANGSMÅTE
  • Varm opp olivenoljen til det ryker av den.
  • Tilsett chili og hvitløk. Er det store chilier kan du med fordel dele dem opp.
  • La chilioljen avkjøles i romtemperatur.
  • Hell over på rene flasker/glass og sett på lokket.
  • Innlegget Julegavetips 2: Chiliolje dukket først opp på Spirea.no.

Julegavetips 3: Frø fra hagen

$
0
0
Samlet du frø fra stauder og sommerblomster i hagen i høst? Da kan du lage en fin og personlig julegave til en hagevenn.

Mange stauder egner seg til å så, og det aller greieste for å skaffe flere planter er å samle frø fra noen av plantene du har i egen hage.

Men det blir jo veldig mange frø fra hver plante – så her kan du lage en flott og personlig julegave til noen som ønsker seg flere planter.

Hageselskapets frøposer av papir er fine til å oppbevare egne frø fra hagen.

Vi pleier å putte frøene i egne små frøposer/konvolutter der vi skriver navnet på planten og når frøene er samlet. Det er lurest å bruke papirposer, da unngår du fare for mugg i tilfelle frøene ikke er helt tørre.

Les også: Slik samler du frø fra hagen

Frø av stauder kan du gjerne så nå på vinteren – så spirer de til våren. Bare pass på å oppbevare såjord inne slik at den ikke fryser før du får sådd.

Sommerblomster bør du så innendørs under vekstlys fra januar til april – avhengig av hvilken sort det er snakk om.

Les også: Slik sår du egne stauder

Frø ser forskjellige ut – dette er fra løytnantshjerte.

Innlegget Julegavetips 3: Frø fra hagen dukket først opp på Spirea.no.

Julegavetips 4: Fløtekarameller

$
0
0
Fløte, sukker, sirup og smør – hva blir det? Kjempegode karameller som du kan spise selv eller gi bort i julegaver.

Er du glad i Smørbukk-karameller, vil du garantert sette pris på denne oppskriften. Hjemmelagde karameller er supert julegodt, og hvis du pakker dem pent inn i cellofan er det veldig fine julegaver til de som har sans for søte saker.

OBS: De passer dårlig til folk med gebiss eller tannregulering.

Vi delte opp karamellene i ganske små biter, og pakket inn i et lag aluminiumsfolie og deretter cellofan.

Trikset med å få vellykkede karameller er at du koker blandingen akkurat passe lenge. Hvis de koker for kort tid, vil de bli alt for klissete. Men koker de for lenge, blir det knekk i stedet for seige karameller.

Første gang vi prøvde oss, ble karamellene for klissete, men ved andre gangs testing fikk vi karameller med perfekt konsistens. Hvis du bruker en veldig vid kjele med tykk bunn går det fortere.

Oppskriften vi brukte er hentet fra Matprat.no.

INGREDIENSER

(Cirka 50 karameller)

  • 3 dl kremfløte
  • 2 dl sukker
  • 1 dl lys sirup
  • 100 g smør i terninger
FREMGANGSMÅTE
  • Hell sukker, fløte og sirup i en vid, tykkbunnet kjele. Bland sammen med en tresleiv og kok opp under stadig omrøring.
  • Skru ned varmen litt og la blandingen fortsette å koke mens du rører. Det tar vanligvis cirka 30 minutter til den tykner nok, men det kommer an på kjelen og om du lager en større porsjon.
Du må røre i karamellmassen hele tiden mens den koker. Bruk en tresleiv til å røre.
  • Ta dråpetesten: Bruk en teskje og ta en dråpe karamell i et glass kaldt vann. Hvis karamellen stivner og du kan forme den til en kule, er den ferdig. Hvis ikke kan du koke den litt lenger.
  • Tips: Du kan bruke steketermometer for å sjekke når blandingen er ferdig, den skal være cirka 120 grader.
  • Når karamellblandingen har bestått dråpetesten, tilsetter du smøret, rør godt inn.
  • Kle en liten langpanne med bakepapir og hell karamellmassen over. Pass på at du ikke brenner deg. La karamellen avkjøles i kjøleskapet.
Bruk en skarp kniv til å dele opp i passe store karamellbiter.
  • Snu formen på hodet og hvelv ut den stive karamellmassen. Ta av bakepapiret og skjær opp i passe store biter. Er karamellen litt hard, lar du den stå en stund i romtemperatur før du skjærer.
  • Pakk hver bit inn i cellofan eller bakepapir. Aluminiumsfolie funker også. Skal karamellene stå lenge før de spises, bør de stå i kjøleskap, hvis ikke blir de veldig klissete.

Innlegget Julegavetips 4: Fløtekarameller dukket først opp på Spirea.no.

Julerosene veier opp for betongen på Karl Johan

$
0
0
Hjelper det å plante noen blomster oppi «terrorbetongen» på Karl Johan? Julerosene blomstrer i hvert fall fint nå.

For å beskytte mot mulige terrorangrep, har det i hele Karl Johans gate i Oslo blitt utplassert noen svære betongrør som skal hindre biler i å kjøre inn i folkemengder. Disse er ikke akkurat pene, men heldigvis ser det litt bedre ut etter at de har plantet blomstrende planter oppi.

Lyng og betong for å hindre lastebilangrep på Karl Johan.

Tore tok seg en tur til sentrum i dag og besøkte blant annet det koselige julemarkedet i Spikersuppa. Her er det mange markedsboder der du kan få kjøpt ulike gjenstander som egner seg til julegaver, skøytebane for barna og blant annet et pariserhjul.

Pariserhjulet er en del av julemarkedet, og skøyteisen er også bra nå.
Ved julemarkedet er noen av betongrørene kledd inn med treverk, og passer dermed bedre inn i resten av miljøet.

Men det er ikke til å komme bort fra at «kloakkrørene» som er utplassert langs hele Oslos paradegate ikke akkurat er noen pryd for øyet. Noen av rørene er kledd inn med en trekasse – det hjelper litt. Og Christian Ringnes har kledd inn de som står utenfor Grand Hotell med kobber.

Betongleverandøren har fått god reklameplass.

Visstnok skal betongrørene ganske snart skiftes ut med penere blomsterpotter, men midlertidige tiltak har en tendens til å bli permanente… Så vi får se hva som skjer.

Juleroser i «betong-krukker» på Karl Johan.

Les også: Julerose – lekker blomst som trives best på trappa

God stemning på julemarkedet i Spikersuppa.
Julemarkedet i Oslo heter Jul i Vinterland og er blitt en tradisjon de siste årene.
En av de koselige bodene der du blant annet kan få kjøpt en varmende gløgg.
Det er en rekke med betongrør på begge sider av Karl Johans gate.
Vi håper de andre rørene også kan pyntes litt, som den nærmeste her.

 

Innlegget Julerosene veier opp for betongen på Karl Johan dukket først opp på Spirea.no.

Julegavetips 5: Redd Barna-genseren

$
0
0
En god og varm strikkegenser er en flott julegave til en du har kjær. Strikker du Redd Barnas genser eller strikkejakke kan du også varme barn for fryser andre steder i verden enn trygge Norge.

Selv om du ikke er en veldig erfaren strikker, er årets Redd Barna-genser et fullt overkommelig strikke-prosjekt. Bjørnhild strikket barnegenseren i størrelse 4 år i løpet av tre uker – og det gikk fort fremover.

VIL DU OGSÅ STRIKKE DENNE? BESTILL GARN HER

På bildene og i videofilmen ser du nevø Conrad, som fikk den fine genseren i gave.

Selv om du er litt ”rusten” med strikkepinnene, trenger du ikke å være redd for å ta fatt på dette mønsteret. Du starter nemlig med en vrangbord eller rullekant, og et langt stykke med ensfarget glattstrikk før du tar fatt på selve mønsteret.

Årets Redd Barna-genser er forholdsvis rask og enkel å strikke – du rekker kanskje å få den ferdig til jul?
Barnegensere og damejakker

Årets Redd Barna-strikk består av to søte barnegensere og to lekre damejakker i Sølje pelsullgarn fra Hillesvåg Ullvarefabrikk.

– Jeg synes det var veldig hyggelig og ærefullt å bli spurt om å designe årets Redd Barna-strikk, forteller Berit Løkken, som har designet de fire flotte strikkeplaggene.

Fireåringen Conrad klarer fint å ta på genseren selv! Men han liker best å ha ermene brettet opp.
Trenger du litt oppfrisking av strikke-kunnskapene? Eller rett og slett lære å strikke? Her er boken for deg! Klikk og bestill hos Haugenbok.no

Prosjektet er et samarbeid mellom Redd Barna, ukebladet Hjemmet og Hillesvåg Ullvarefabrikk.

Alle modellene er enkle og raske og strikke – noe som også var viktig for designeren da hun begynte å jobbe med prosjektet.

– Jeg hadde lyst til å lage en genser med rundt bærestykke, for det kler de fleste. Det gjør også at det blir litt enklere montering, sier Løkken.

Siden genseren har rundt bærestykke strikker du først ferdig bolen opp til armhulene, deretter begge ermene, før du setter alt sammen på samme rundpinne og strikker genseren ferdig.

På barnegenseren bruker du strømpepinner når du strikker ermene.

Monteringen er som nevnt veldig enkel – det er bare å sy litt igjen under ermene, feste tråder og brette inn halskanten og sy fast. Før du tar plagget i bruk kan du med fordel legge det i fasong mellom fuktige håndklær og la tørke.

Garn fra norsk pelssau

Garnet som brukes til plaggene er Sølje pelsullgarn, som er spunnet av ull fra norsk pelssau.  Det er veldig behagelig å strikke med – det glir godt på pinnene og det er lett å få et jevnt og fint resultat.

Genseren var grei nok – men ikke så morsom som såpeboblene, mente Conrad.

Strikker du til barn er det også greit å vite at dette er en genser som tåler å bli brukt og vasket mange ganger. Pelssau-ullen består av nemlig av bunnull og dekkhår, noe som gjør garnet både mykt og slitesterkt på samme tid.

– Ullen fra norsk pelssau gir et veldig glansfullt og luftig garn. Det gjør at du får plagg som blir lette og behagelige å ha på seg. Det blir også bare mykere og bedre i bruk, og garnet nupper ikke, sier designer Berit Løkken.

Bunnfargen i alle genserne er gråmelert farge 2115, og dette er rett og slett ufarget garn fra sauerasen norsk pelssau. Ullen inneholder både lyse og mørke fibre, som gir den spesielle, gråmelerte dybden i garnet. De andre fargene er farget inn i det grå garnet, forteller Løkken.

Blomst og hjerte

I alle mønstrene er det ett element som går igjen, en stilisert blomst. I tillegg har designeren lagt inn et lite hjerte på hjerte-siden, som en symbolikk på den godhet og varme du gir til fattige barn ved å strikke denne genseren.

Det runde bærestykket kler de fleste godt – og er derfor brukt både i barnegenser og damejakke.

12 prosent av salget av garnpakkene til Redd Barna-genseren går nemlig til Redd Barnas arbeid.

– Etter at vi lanserte mønsteret i august i år, har vi fått mange henvendelser og solgt veldig bra med garnpakker, sier Berit Løkken, som tror folk synes det er hyggelig at du kan støtte et godt formål samtidig som du får en flott genser eller jakke.

Garnpakker til Redd Barna-strikk kan bestilles i nettbutikken Ull.no eller kjøpes hos forhandlere av garn fra Hillesvåg Ullvarefabrikk. Der følger det også med mønster. Bestiller du nå, kan du rekke å strikke ferdig før jul. Eller du kan gi garnpakken i julegave til en strikkeglad person du er glad i.

Denne artikkelen står også på trykk i Redd Barna-magasinet nr 4 2017.

Genseren er fin å løpe med også, ikke sant, pappa?
Se de store såpeboblene! Fireåringen Conrad var ikke så veldig opptatt av fotografen da vi tok bilder i hagen i høst. Men han klarte «modell-jobben» bra likevel.

Innlegget Julegavetips 5: Redd Barna-genseren dukket først opp på Spirea.no.


Islykt med appelsinsmak

$
0
0
La oss bruke minusgradene til noe morsomt. Lag denne morsomme islykten med barn eller barnebarn. Det tar dere bare noen minutter. Naturen fikser resten i løpet av natten.

I det siste har det vært noe som minner om god, gammeldags vinter her på Østlandet. Kaldt, klart vær og til og med litt snø har gitt skikkelig vinterstemning tidligere enn vi er blitt vant til de siste årene.

Husk at det må være hull inni slik at du kan sette ned lys i islykten.

Det er veldig koselig å lyse opp litt i mørketida med å lage noen fine islykter. Slike lykter kan du lage av mye forskjellig, det er bare å bruke fantasien.

Tore kjøpte noen plastbokser i ulike størrelser på Clas Ohlson, og laget en morsom islykt dekorert med skiver av appelsin.

For at de små boksene ikke skulle flyte opp, ble de fylt med tunge ting.

Islykter er best å lage utendørs når det er noen minusgrader, men du kan også lage i fryseren hvis det ikke er kaldt nok ute. De varer ikke evig  – kun til neste mildvær, men da er det jo bare å lage noen nye.

Du kan fryse inn mye forskjellig i en islykt – for eksempel skiver av appelsin ser ganske morsomt ut, og holder seg også i fryst tilstand.

Innlegget Islykt med appelsinsmak dukket først opp på Spirea.no.

Julegavetips 6: Hjemmelaget fuglemat

$
0
0
Er det noen som virkelig fortjener julegaver, er det småfuglene! Bruk pepperkakeformer til å lage dine egne meiseboller.

I den kaldeste vintermånedene er det til stor hjelp for småfuglene at du legger ut mat til dem. 

Fett er veldig bra mat for mange fugler nå når det er som kaldest – det gir mye næring og gjør at de kan legge på seg i stedet for å gå ned i vekt gjennom vinteren.

Et bein mangler, men det er tvilsomt om småfuglene er opptatt av estetikken på maten.

Det er selvfølgelig enklest (og sikkert også billigst) å kjøpe en 10-pakk ferdige meiseboller på Biltema, men det er jo litt morsomt å lage noe selv også.

Vi fant frem pepperkakeformer og lagde vår egen fuglemat med disse ingrediensene:

  • 1 pk Delfiafett (250 gram)
  • 100 g grovt sammalt hvetemel
  • 75 g havregryn
  • Ca 250 g fuglefrøblanding med blant annet solsikkefrø og korn
Vi hadde ikke nok pepperkakeformer, så det som ble til overs tømte vi bare i en skål og snudde på hodet etter at massen hadde stivnet.
SLIK GJØR DU DET:

Smelt Delfiafettet på lav varme i en kasserolle

Bland sammen de andre ingrediensene i en bakebolle eller skål, og tøm over det smeltede Delfiafettet. OBS: Ikke la det bli for varmt, det skal bare akkurat smelte.

Rør sammen til en grøt. Tilsett eventuelt mer havregryn eller mel hvis det trengs.

La det avkjøle en stund, men ikke så lenge at fettet stivner. Hvis det gjør det må du varme opp igjen.

Kle en stekeplate eller en annen flat overflate med bakepapir, og legg pepperkakeformer oppå. Fyll fuglemat-massen i pepperkakeformene. Jevn ut på toppen.

Putt en hyssing, sløyfebånd eller lignende godt ned i massen med fettet sånn at du har noe å henge opp med.

Sett hele brettet med pepperkakeformene kaldt. Når meisebollene er blitt harde, kan du ta dem ut av formene og henge dem opp. Det er lurt å henge opp i et tre eller en busk slik at fuglene føler seg trygge når de spiser.

Du trenger ikke et stort tre for å henge opp mat til fuglene, bare pass på at greinene ikke brekker.
Stjerner og hjerter er best

Som dere ser på bildene ble ikke våre pepperkake-meiseboller så veldig dekorative, akkurat. De ser mest ut som et barnehageprosjekt, om vi skal være helt ærlige. Det viste seg nemlig å være litt vanskelig å få pepperkakemenn og –damer ut av formelen uten at en eller flere kroppsdeler ble amputert.

En fot i manko – men god fuglemat likevel.

Hvis du har store former for hjerter eller stjerner, er nok det lurest å bruke.

Men om fasongen ikke ble så fin: Fuglene har allerede begynt å spise av maten.

Flere tips om figurformede meiseboller finner du hos vår bloggkollega Moseplassen.

Bjørnhild husket heldigvis å lage oppheng til meisebollene, så det var veldig lett å få hengt dem opp rundt omkring i trær og busker i hagen.

Innlegget Julegavetips 6: Hjemmelaget fuglemat dukket først opp på Spirea.no.

Vi har laget vår egen kokebok!

$
0
0
I år har vi virkelig slått på stortromma på julegavefronten, og laget vår egen kokebok – «Familiens favoritter».

I de fleste familier er det noen spesielle mattradisjoner. Bjørnhilds mor Dagfrid hadde lenge ønsket å samle de beste oppskriftene sine i en egen kokebok for familien. Hun spurte om vi kunne hjelpe henne med det – og det kunne vi selvfølgelig.

For noen dager siden kom det ferdige resultatet fra trykkeriet – vi synes det har blitt en flott bok med 64 sider oppskrifter og fine bilder av god mat.
Bjørnhild har testet de fleste oppskriftene i kokeboken, blant annet hvordan du lager kraft av fiskehoder.

Det å lage en kokebok er imidlertid ikke gjort i en fei – i hvert fall ikke hvis boken skal være så proff at folk synes det er stas å få den i julegave. Derfor har vi i familien Fjeld satt av mye tid denne høsten på å teste alle rettene i kokeboken, smake på maten og ikke minst fotografere. Det har tatt noen (mange!) timer, men vi synes resultatet er verdt det.

Hele familien har vært involvert i kokebokprosjektet. Andreas tok jobben som prøvesmaker alvorlig.

Kokeboken vår, som har fått navnet «Familiens favoritter», er en samling med oppskrifter på tradisjonelle, norske matretter som Bjørnhilds meget matglade familie har forsynt seg godt av opp gjennom årene.

Det er ikke snakk om veldig fancy retter som du bortimot må være mesterkokk for å lage – men det vi kan kalle ujålete, god norsk mat. Du skal være ganske sær i matveien for å ikke sette pris på en god hjemmelaget fiskegrateng, hønsefrikassé eller fiskesuppe.

Amerikanske pannekaker er en tradisjon i vår familie, og oppskriften er naturligvis med i boken.

Denne høsten har i hvert fall vi i familien spist utrolig mye god mat. Det vi også har lagt merke til, er at det er utrolig billig å lage real norsk mat fra bunnen av. Vi har også lært oss noen gode triks for å kaste mindre mat, for eksempel denne supre grønnsakssuppen som du lager ut av «utgåtte» grønnsaker.

Dette stativet er egentlig ment for iPad, men vi synes det funker bedre som kokebokholder.

Vi synes det er viktig at de som vokser opp i dag får muligheten til å lære at norsk mat ikke bare taco, pizza og pasta – men for eksempel fårikål. Og til glede for familiens yngste har vi naturligvis tatt med noen søtsaker også, som disse kjempegode fløtekaramellene.

I boken finner du tips om brødbaking og annen gjærbakst.
Boken var først ment som julegaver til vår egen storfamilie, men vi fant fort ut at dette kom til å bli noe mange andre vil ha nytte og glede av.

Hvis du har lyst til å kjøpe den, send en mail til post@spirea.no for bestilling. Den koster 200,- pluss porto.

Vi har noen ekstra eksemplarer av kokeboken «Familiens favoritter» hvis noen ønsker å kjøpe den.

Innlegget Vi har laget vår egen kokebok! dukket først opp på Spirea.no.

Har vi Norges styggeste juletre?

$
0
0
De fleste har pene juletrær – vi har kanskje Norges aller styggeste juletre! Men hvorfor er det bare pene trær som skal få lov til å være juletre?

Vi har en del trær på tomta, og ett av furutrærne måtte da være egnet som juletre? «Skogeier» Bjørnhild tok med seg sag og gjorde et raskt overblikk over. Hun konkluderte med at alle trær i egnet juletrehøyde ikke hadde mer enn tre greiner. Og da blir det som kjent litt vanskelig å få plass til alle lysene.

Joda, det er litt glissent mellom greinene på juletreet vårt.

Løsningen ble derfor å kappe toppen av et litt større tre. Ikke så mange kandidater her heller, men hun fant ett som kunne duge.

Etter en del baksing fikk hun treet med seg opp fra skråningen der det ble hugget, og tok det stolt med for å vise frem til resten av familien. Reaksjonen ble imidlertid ikke tindrende barneøyne og engler som dalte ned i skjul:

Det er bare å kappe av litt nederst, så duger dette som juletre, mener Bjørnhild. Tja…
«Dette er det styggeste treet jeg har sett!» «Dette er ikke et juletre!» «Skal vi virkelig ha dette inne i huset?»

Alle trær blir imidlertid vesentlig penere med lys, julekuler og glitter, og nå står «Norges styggeste tre» i full mundur inne i stua.

Beklager å si det, men selv ikke den store esken med julepynt kunne gjøre dette til et pent juletre.
Andreas hjalp til med å pynte treet, men var litt skeptisk til hele prosjektet.

Vi har for øvrig hatt et juletre før som muligens var enda styggere: For fem år siden felte vi et lite grantre som sto inntil uteboden. Det så veldig fint ut på rot, problemet var bare at det ikke hadde noen greiner på baksiden. Det var et svare strev å få det til å stå – løsningen ble å kyle det godt inn i et hjørne og fordele pynten slik at det balanserte.

Familien Fjelds juletre julen 2012. Dette var også hugget på egen tomt. Så definitivt penere ut på rot (inntil en vegg) enn som juletre. Men gutta var flinkt til å pynte treet!

Kjøper du juletre av en juletreselger, får du et tre som er frisert gjennom flere år og som nokså sikkert vil ta seg godt ut i stua. Hugger du et tre i din egen hage, vel, da får du som regel et «unikt» tre.

Resten av familien mener Bjørnhilds juletre må ut av stua før vi får besøk, men vi får nå se…

Bjørnhild argumenterte med at det finnes andre juletrær som er styggere, og fant dette fotobeviset på internett.

Innlegget Har vi Norges styggeste juletre? dukket først opp på Spirea.no.

Bli inspirert til å pusse opp soverommet

$
0
0
Sover du dårlig om natten? Da er det kanskje på tide å kjøpe ny seng! Eller til og med pusse opp hele soverommet!

SPONSET INNLEGG

Vi tilbringer omtrent en tredjedel av livet vårt på soverommet. Men er soverommet ditt et rom du trives i? Hvis ikke, er det på tide å gjøre noe med det.

Enkle triks gir trivsel

Et nytt malingsstrøk på veggen kan gjøre underverker. Har du teppe eller et slitent gulvbelegg på gulvet er det smart å bytte ut det med et praktisk laminatgulv – det legger du enkelt selv på noen timer.

Det er også andre små grep du kan gjøre for å få det mer trivelig på soverommet: Kjøpe noen nye gardiner, nye leselamper og nattbord, og kanskje nye knotter på skapdørene.

En god seng er helt avgjørende for å sove godt. Denne lekre Romance Lyx komplett sengepakke tilfører det lille ekstra til ditt soverom.

Men, det viktigste av alt: Det å ha en god seng er utrolig viktig for å kunne sove godt. Og det å sove godt, er utrolig viktig for å kunne ha det bra også i våken tilstand.

Billig og bra?

Men så er det ikke alltid så lett å finne en seng som både er god å ligge i, som passer inn på soverommet, og som du i tillegg har råd til å kjøpe.

Med denne løsningen kan du få nattbord og hyller integrert i sengen, kult ikke sant! Hodegavl-modellen heter Martha.

I nettbutikken Chilli.no finner du et utrolig stort utvalg av forskjellige senger som passer nær sagt uansett hva det er du trenger. De har brede senger, smale senger, senger med oppbevaring, køyesenger – ja til og med vannsenger selv om det strengt tatt gikk av moten på 1990-tallet.

Og det aller beste med senger fra Chilli, er at de er billige. Akkurat nå har de kampanjetilbud på en rekke modeller, du kan faktisk spare flere tusen kroner sammenlignet med de allerede ganske lave ordinære prisene.

Levering helt hjem

Du trenger heller ikke å leie henger eller kjøre rundt med madrassen på biltaket som vi har sett at mange gjør.

I stedet for å stresse rundt i møbelbutikker, kan du finne din drømmeseng i nettbutikken Chilli.no og få den levert helt inn på soverommet.

Du bestiller enkelt og greit sengen i nettbutikken, og så får du den levert helt inn på soverommet. Og hvis du ikke skulle være fornøyd med sengen, har du som vanlig full returrett når du handler på nettet.

Med oppbevaringsplass

Flere av sengemodellene fra Chilli har et eget rom under der du kan oppbevare for eksempel sengetøyet på dagtid og pynteputer om natten. Senger med oppbevaring er veldig praktisk, særlig hvis du har liten plass.

Har du liten plass er det smart å utnytte plassen under sengen til oppbevaring av for eksempel sengetøy eller pynteputer. Suset lysgrå finnes i både 160 og 180 cm bredde.
Til ungdomsrommet kan en litt smalere seng på 140 cm med oppbevaringsplass være perfekt. Modellen på bildet heter Boxy Box Bed.
Hvilken skal jeg velge?

Å kjøpe seng er en stor investering, og sjelden noe vi handler på impuls. En god seng kan holde i rundt 10-15 år – og overmadrassen bør skiftes hvert 5. år.

For at sengen skal gi deg god nattesøvn er det viktig at du velger en madrass som er tilpasset din kroppstype og sovemønster. En hovedregel er at desto tyngre du er, desto fastere madrass trenger du for å sove godt. Er du derimot liten og lett, trenger du en myk madrass.

Liker du å breie deg når du sover, er Langham komplett sengepakke noe for deg.

Hvis du sover på magen anbefales også en fastere (hardere) madrass enn hvis du sover på ryggen.

Liker du å lese på sengen? Da er det smart med en nakkestøtte på sengegavlen. Denne modellen passer til Romance Lyx kontinentalseng.

Seng for hele familien?

Størrelsen på sengen er også verdt å ta med i betraktning før du bestiller ditt nye soveromsmøbel. Dette avhenger både av hvor stort soverommet er, og hvor mange som sover i sengen.

En vanlig dobbeltseng er som regel fra 140 til 180 cm bred. Har du barn som ofte kommer inn og legger seg i din seng, blir dette fort for trangt. Hos Chilli.no får du senger med en bredde helt opp i 210 cm – da snakker vi nesten en trippelseng!

Og hvis du er høyere enn gjennomsnittet, blir du nok glad for å høre at Chilli har senger som er opptil 216 cm lange!

Vanligvis er senger med ende-gavl utelukket hvis du er høyere enn 180 cm lang. Dobbeltsengen Saul er hele 214 cm lang – og passer dermed godt også for «langbeiner».

Uansett hva slags seng du ønsker deg, er vi nokså sikre på at du finner noe du liker blant de flere hundre sengene i nettbutikken. Så kanskje nytt soverom skal være ditt prosjekt for 2018?

DENNE ARTIKKELEN ER EN ANNONSE FOR CHILLI.NO

Innlegget Bli inspirert til å pusse opp soverommet dukket først opp på Spirea.no.

Viewing all 684 articles
Browse latest View live


Latest Images

MERKUR I RETRO!

MERKUR I RETRO!

MERKUR I RETRO!

MERKUR I RETRO!

Beijing–Oslo blir helårsrute

Beijing–Oslo blir helårsrute

Kansellerer seks flighter mandag

Kansellerer seks flighter mandag